Det är, som SVT har berättat, brist på slaktgrisar i Sverige och beskrivningen är att det varit en knapp tillgång från sommaren fram till nu.
På ett år uppges produktionen ha minskat med fem procent, då många grisproducenter har stängt igen.
– Vi har mindre tillgång till julskinka men vi ser också att marknaden går ner. Utvecklingen de senaste sju, åtta åren är att allt fler människor vill ha mindre förpackningar med färdigskivad julskinka innan jul och mindre julskinkor till julbordet, säger Hans Agné, vd för branchorganisationen Svenska köttföretagen.
Edward Blom, gastronom och tv-profil, säger "på ett sätt är det väldigt tråkigt".
– Grisen är en julsymbol i Sverige, utöver på julbordet så finns grisen på dukar, servetter, julkort och annat, säger han.
Hur viktig är julskinkan på julbordet?
– På ett traditionellt julbord ska det finnas griskött. Skinkan är ju den största delen på grisen och den ser pampig ut på julbordet. Så är det, men det har inte alltid varit så. Vi har inte haft julskinkan så värst länge, det är drygt 100 år sedan julskinkan fick en primär roll på julbordet.
Julskinkans betydelse, historiskt, skiljer sig i landet.
– I Kalixtrakten är griskulturen inte så stark, där äter ni av tradition vilt- eller nötkött och mycket mejerier, i vissa områden också mycket fisk. Där kan man säkert tänka sig att ha en jättetrevlig älgstek eller någon god fisk i stället för skinkan på julbordet. En fin, senapsgratinerad julgädda, som fanns i många hem ännu in på 1960-talet, kan också vara ett alternativ, säger Edward Blom.
Skinkan beskrivs ha varit viktigast i de klassiska jordbruksområdena, Mälardalen och delvis i Skåne.
Historiskt var julskinkan dyr och för de mer bemedlade.
– I dag är skinkan väldigt billig och ett sätt att få den att räcka till är förstås att höja priset lite eller att vi låter bli att äta den innan jul. Produktionen av julskinka lär ha minskat med fem procent, det är inte mer än att om folk är solidariska och inte tjuvstartar med julskinkan så räcker den till alla.
Hur viktig är julskinkan för dig?
– Julskinkan är viktig för mig, inte minst för att den är ett så vackert inslag på julbordet, men jag skulle absolut klara mig med en annan del av grisen som smakar ungefär likadant. Om det inte finns julskinka så blir jag glad över bog eller fläsklägg, säger Edward Blom.