Den traditionella utbildningen ska återskapas.
– Vi ska göra det vi kan bäst. Utbilda duktiga journalister som kan göra skillnad i samhället. Inte skapa specialister på teknisk utrustning. Det som känns riktigt bra för oss är att det också är precis det som branschen helst av allt vill att vi ska göra, säger den kursansvarige läraren André Samuelsson i ett pressmeddelande.
En nyhet är att den största delen av utbildningen kommer att ske på distans, någonting som innebär att fler har möjlighet att gå den.
– Vi vet att geografin har varit en faktor som har påverkat oss negativt. Att utbildningen till största del kan utföras på distans öppnar upp för de som vill gå utbildningen, men inte vill eller kan flytta upp till Kalix. Det har vi sett som någonting väldigt positivt i våra andra distansutbildningar, säger André Samuelsson.
Journalistutbildningen på Kalix Folkhögskola har funnits sedan 1970 med undantag för några korta pauser under 2000-talet. Ända sedan pausen 2016 har ambitionen varit att starta upp utbildningen igen. Samtidigt som flera skolor lägger ner sina journalistutbildningar kommer således satsningen i Kalix.
– Allt fler utbildningsanordnare lägger ner journalistutbildningar i landet och det skrämmer oss. Vi anser att vi som folkbildare har ett samhällsansvar att verka för demokratins fortlevnad och när passar det bättre än det år då demokratin i Sverige fyller 100 år, säger Ida Nordlund, skolchef Kalix folkhögskola.