Hemvärnets jätteövning i Norrbotten

Just nu övar Hemvärnet i området kring Bondersbyn. "Det bästa med Hemvärnet är den speciella gemenskapen vi har i det vi kallar den gröna familjen" säger Johanna Öman, kokgruppchef, som hoppas att fler ska söka sig till verksamheten.

Jonas Engström, Erik Hallberg och Johanna Öman kockar.

Jonas Engström, Erik Hallberg och Johanna Öman kockar.

Foto: Lotta Nilsson

Kalix2023-06-03 14:30

Övningen är en del i Northern Forest som omfattar omkring 6 500 deltagare från Sverige, Finland, Norge, Storbritannien och USA.

Anna Grunditz, 34, är hundförare. Det är hennes andra år, och den tredje övningen, sedan hon blev färdigutbildad.

– Via Kalix Brukshundklubb träffade jag andra som var hundförare i Hemvärnet, de tyckte att jag absolut skulle testa med min hund. Jag tyckte att det lät roligt och på den vägen är det, säger hon som tillägger att det var rolig hundträning som lockade henne till Hemvärnet men att stödet till det civila samhället samt oron i världen är viktiga anledningar att vara med.

Hunden Svipp, en Australian Shepard som är sju år, är genast med på noterna när det vankas träning.

Åsa Sternelöv är hundbefäl i kompaniet, det 111:e, hon betonar att alla funktioner är viktiga för att allt ska fungera.

– Vi ska kunna kommunicera via radio, vi måste ha underhåll, drivmedel, soldater som skyddar oss, flyget som finns inom bataljonen, mc-ordonnansen, sjukvårdarna och vi måste ha mat för att fungera över tid, säger hon som varit med i Hemvärnet sedan 2008, först som hundförare och senare som hundbefäl.

– Dels så gör vi samhällsnytta, dels så har vi en bra fritidssysselsättning med god kamratanda.

undefined
Anna Grunditz och hunden Svipp.

Johanna Öman är kokgruppchef. Hon berättar att de lagar frukost, lunch, middag och kvällsmål. Hon har varit med i Hemvärnet i 23 år, hon gick med som 18-åring, och hon har kockat i alla år.

Hon önskar att fler ska vilja bli fältkockar i Hemvärnet.

– Jag lockades av att göra någonting annorlunda, jag ville ha en utmaning. Som fältkock är du alltid i skarpt läge, verksamheten ska alltid fungera. Det är stunder när det är riktigt bråttom och stunder när det är lite lugnare. Jag är ingen passionerad kock, jag är bra på tekniska saker, logistik och annat, och bäst blir det om varje grupp har individer med olika egenskaper, säger Johanna Öman.

Jonas Engström och Erik Hallberg är fältkockar och de lagar nu cowboygryta som består av viltkött, fläsk och grönsaker.

De har i grunden ett stort matintresse, via Hemvärnet får de utbildning och de lär av varandra.

– Det är underbart att få lära sig laga mat från olika delar av Sverige, säger Jonas Engström.

– Det känns bra att bidra, att ge energi till förbanden är viktigt, säger Erik Hallberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!