- Vi har funnit en ny marknad som maskintillverkare för industrin, ett utvecklingssteg vi fokuserar på. Investeringskonjunkturen för länets stora industrier är stark och vi känner oss nu välkomna som en lokal tillverkare.
Nya delägare
- Tidigare har den här typen av utrustning oftast importerats från till exemepel Tyskland, säger Fredrik Spegel och Hans Andersson.De är nya delägare i Nova Industri sedan två år tillbaka.
SSAB i Luleå och LKAB har numera en positiv inställning till lokala tillverkare. Det uppmuntrar till en fortsättning. LKAB:s rullsiktar blir den första leveransen till dem. Nu tittar de på andra stora industrier som Boliden och skogsindustrierna.
- Vi ser dessutom en närliggande exportmarknad i Finland, Outokumpu stålverk till exempel. Det ligger närmare Kalix än Luleå, säger Fredrik Spegel.
Stor tysk order
Till HardTech har de nyligen levererat pressverktyg till företagets anläggningar i Luleå och USA, och dessutom en stor order till systerföretaget Gestamp Griwe Haynrode i Tyskland.- Gestamp har vidgat HardTechs marknad genom sina europeiska fabriker. Det kan ge oss nya möjligheter, säger Hans Andersson och Fredrik Spegel.
- Vi går nu systematiskt igenom de stora industrierna i Norrbotten och Västerbotten. De tillhör alla världsledande företag med en internationell marknad. Att bearbeta hemmaplan är en stor uppgift. Investeringskonjunkturen hos gruvindustrin sträcker sig ju mer än tio år framåt. Det finns möjlighet till långsiktiga affärer, säger Fredrik.
Ledanade i länet
Industrimaskiner och verktyg är ett område som behöver ständigt underhåll. Nova tillverkar reservdelar till bland annat rullsegment för SSAB, och räknar reservdelstillverkning för maskinutrustningar som en viktig marknad.- Vår ambition är att bli Norrbottens ledande verktygs- och maskintillverkare. Just nu har vi full beläggning långt fram, och har delvis infört treskift i verkstaden, säger Hans Andersson, delägare och personalansvarig.
Nova byggdes upp under det gamla namnet Spegels Svets AB av Sven-Olov Spegel, en släkting till Fredrik.
Företaget var från början inriktat på svetsarbeten och byggnadsstål. Sven-Olov började på 90-talet målmedvetet investera i en modern datastyrd maskinpark för bearbetning, svarvning och fräsning av mer avancerade produkter. SSAB, Plannja och HardTech tillhör kunder som värvats med hjälp av investeringarna.
- Maskininvesteringarna var nödvändiga för att utveckla företaget. Men nu har jag bestämt mig för ett generationsskifte medan jag har förståndet i behåll. Därför sökte jag nya ägare.
- Jag har inte behövt gå långt, jag sökte bland personalen. Hans och Fredrik är två av dem som nappade, en administratör och en fräsare från verkstaden med lång produktionsvana.
- Jag tror på ungdomarna, och håller på att dra mig tillbaka steg för steg, säger Sven-Olov Spegel.
- Jag ville ha lokala delägare. Jag har sett närliggande exempel på företagsförsäljningar. Det är så lätt att någon kommer utifrån, tar maskinerna och flyttar verksamheten. Med lokala ägare är man intresserad av att utveckla verksamheten på orten här i Kalix. Det är viktigt för mig, säger Sven-Olov Spegel.
Fredrik Spegel är ekonom och behövde ingen större betänketid för att gå in som delägare.
Hans Andersson jobbade på golvet och behövde fundera mer.
- Jag har överhuvudtaget ingen vana som företagare. Det pirrade i magen i två år. Nu när jag tagit klivet så känns det inte så svårt. Det viktiga är att jobba hårt och målmedvetet och se till att ge bra information till medarbetarna. Det är personalen som avgör vår framgång. Huset är fullt av praktisk kunskap och erfarenhet. Det är vår konkurrensfördel, säger Hans Andersson.
SSAB-affären vändning
Båda lånade till sina privata insatser för att köpa företaget. Hur stor köpeskillingen är får de inte yppa.- Det är första gången vi tar så här stort ekonomiskt risktagande. Vi har inga ärvda förmögenheter, så det är bara att låna och arbeta ihop kapitalet, säger de.
- I dag äger vi tillsammans 51 procent i företaget, som vi passade på att ge ett nytt namn som bättre stämmer med vår nya verksamhet. Det finns också en plan för fortsatt övertagande fullt ut, säger Hans Andersson.
2005 blev ett av företagets bästa år hittills, tack vare affären med SSAB. Det var också en vändning.
Fri läkarvård
- Starten blev svår för oss med en nedgång. Då tvingades vi minska personalstyrkan från 20 till 18. Med SSAB-ordern kunde vi nyanställa fyra och införa skiftgång på två maskiner. Den nya personalen har vi kunnat behålla och även nyrekrytera två till för att ersätta avgångar. Nu är vi 22 anställda. Det känns bra, säger Hans Anderson.- Vi vill behålla duktigt folk och satsar därför på personalvård. Vi har till exempel fri läkarvård för våra anställda och satsar på friskvården, säger Hans Andersson.