Branschen tror på naturbruks framtid

Skoglig samverkan i Norrbotten spår en ljus framtid för naturbruksgymnasiet i Kalix.

Landstinget vill att Kalix kommun ska ta över huvudmannskapet för skogsutbildningen. Nu hoppas branschen på snabbt beslut. Bilden är från en studiedag där naturbruksgymnasiet visar upp sin utbildning.

Landstinget vill att Kalix kommun ska ta över huvudmannskapet för skogsutbildningen. Nu hoppas branschen på snabbt beslut. Bilden är från en studiedag där naturbruksgymnasiet visar upp sin utbildning.

Foto: Robert Lundberg

KALIX2015-12-22 20:00

Tisdagen den 15 december anordnades ett möte mellan Skoglig samverkan och Kalix kommun. Dialogen och planeringen handlade om utvecklingen när Kalix kommun tar över utbildningen av landstinget.

– Vi från branschen ser mycket positivt på den nuvarande dialogen, och vårt fortsatta arbete med Kalix Kommun för att utveckla länets skogsutbildning, säger Ulf Sandström verksamhetsledare vid Skoglig Samverkan som representerar skogsbranschen i Norrbotten.

Diskuterar insatser

Landstinget vill bli av med huvudmannaskapet och Kalix kommun är positiva. Enligt Sandström väntar branschen nu på ett slutgiltigt beslut.

– Vi diskuterar Teknikcollege och även andra gemensamma utvecklingsinsatser som kommer att vässa den framtida skogsutbildningen i Norrbotten. Det är viktigt att det blir både snabba och bra beslut från landstinget så att både dagens och framtidens elever ser Kalix naturbruksgymnasium som en säker väg till arbete då de ska välja inriktning, säger Ulf Sandström.

Tror på nytändning

Anders Nilsson, platschef på Stenvalls Trä och sågverksnäringens representant i Norrbotten, håller med Ulf Sandström.

– Vi från sågverken tror på Kalix Kommun som ny huvudman och ser fram emot en nytändning för utbildningen på Kalix Naturbruksgymnasium, säger Anders Nilsson.

Landstinget vill också att Piteå kommun övertar huvudmannaskapet för Grans naturbruksgymnasium. Där har dialogen inte kommit lika långt. I februari väntas kommunen lämna besked om de ska ta över den underskottstyngda verksamheten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om