Magnus Olssons företag har två anställda dagbarnvårdare i Kalix. Kommunalrådet Kenneth Sandberg (MP) gillade inte idén när den privata barnomsorgen etablerades.
- Man marknadsförde det som en väl fungerande pedagogisk verksamhet, men man kan inte beskriva den som sådan eftersom det inte finns något krav på pedagogisk utbildning överhuvudtaget för personalen, säger han.
"En kvinnofälla"
Utan kollektivavtal för sina anställda.
- Någon nämnde att det var en kvinnofälla, där lågutbildade tvingades nappa på det här, säger Kenneth Sandberg.
När företagets vd Magnus Olsson skickade in en ansökan om att få bedriva pedagogisk omsorg godkändes det av Kalix kommun.
- Vi hade ingen möjlighet att neka dem att etablera sig, säger kommunalrådet.
I Övertorneå har samma företagare sedan tidigare två anställda dagbarnvårdare som har hand om totalt 16 barn. Där nekade politikerna företaget etablering, men Magnus Olsson överklagade och kommunen fick bakläxa av rätten.
Svårt hindra etablering
Den privata barnomsorgen kan endast hindras om det medför allvarliga konsekvenser för kommunen i form av egen verksamhet som måste stängas.
- Det är i väldigt extrema fall man kan säga nej om företaget uppfyller alla kraven, så har vi tolkat lagen, säger Marit Enbuske, barn och utbildningschef i Övertorneå kommun.
I deras kommun ersätts Magnus Olssons företag med 73 896 kronor per år för varje barn på familjedaghemmet och hälften av summan för fritidsbarn.
"Gratis går före"
Föräldrar med barn på daghemmet får i sin tur gratis barnomsorg och det kan avgöra vilken omsorg man väljer.
- Är det därför man väljer så känns det inte riktigt bra. Därför har vi diskuterat i barn- och utbildningsnämnden om vi också måste göra den kommunala barnomsorgen gratis så att inte föräldrar ska behöva stå inför det valet, säger Annika Keisu Lampinen (S), ordförande i nämnden.
Hon tycker att det är "lite för stor" skillnad mellan daghemmen och den kommunala förskolan och står bakom kritiken mot uteblivna kollektivavtal och inga krav på pedagogisk utbildning.