– Det är Selma som är chefen, hon är lite socialare än de andra två och lite tuffare också, säger Marika Risberg och kliver in i hagen i garaget hemma på Kälagården i Kälen utanför Hemmingsmark där de tre gyltorna har flyttat in.
När hon tar fram en borste vill alla tre bli kliade på den lockiga och ulliga, men förvånansvärt sträva pälsen.
– Det var ett köp mer baserat på förnuft än på känsla, säger Marika Risberg och berättar att det var av en ren slump som hon fick syn på den ovanliga rasen – ungerska ullsvin eller ungerska locksvin på internet.
– Jag hade aldrig sett något liknande och tyckte att: "Gud vad söta, sådana där vill jag ha". Men sedan har jag alltid tyckt om grisar och hade till och med en liten grissamling när jag var liten.
Efter lite detektivarbete spårande Marika Risberg upp en uppfödare i Växjö och begav sig dit i slutet av februari för att hämta upp de tre ullsvinen. De fick sedan åka hem i en låda i bagaget på bilen och sov lugnt nästan hela vägen hem till Kälen.
De var då mellan 12–14 veckor gamla, de kan vara systrar eller kusiner:
– De är de enda ullsvinen som finns i Norrbotten, säger Marika Risberg och berättar profilen och affärsmannen Bert Karlsson importerade några ullsvin till Sverige från Ungern för några år sedan för att ha på då nyöppnade Medeltidens värld.
Selma, Doris och Dagny härstammar från den linjen och för att kunna para dem behöver hon hitta en galt från någon annan linje för att undvika inavel.
– Jag köpte dem för nöjes skull, men drömmen är att kunna ha en liten produktion av ullsvin hemma på gården, säger Marika Risberg.
Den lockiga, sträva pälsen gör att rasen håller värmen bättre och ullgrisarna är också mycket härdade, men de är också kända för sin unkna luktd som uppstår när de bökar med den ulliga pälsen i gyttja och lera.
Härnäst på tur står dock att ordna en hage åt de tre damerna – tanken är att de ska gå lösa utomhus på Kälagården både sommar som vinter och kunna gå in i ett litet hus som redan finns på gården för att söka värme och skydd.
– De är så sociala och nyfikna och så gillar de att bli kliade, säger Marika Risberg som berättar att ullsvinen blir mer fläskiga som fullvuxna än vanliga grisar. I Spanien är de populära att föda upp då köttet anses väldigt exklusivt och används för att producera serranoskinka.
Fotnot: En obetäckt sugga (som alltså ännu inte fött) kallas gylta.