Baka ljuvlig focaccia med rödlök, flingsalt och olivolja

Månaden augusti är så bitterljuv. Vi får färska, mogna frukter, bär och grönsaker. Det blir mörkt om kvällen och man kan sitta ute på balkongen i en filt, dricka kaffe och tända ljuslyktor. Man får äta kräftor vilket är det näst godaste jag vet efter hummer (svårslaget!), vi återgår till arbetet och träffar människor vi saknat under semestern, höstens fantastiska tvutbud tar vid och det är bara allmänt mysigt. Men ändå så känns det sorgligt att sommaren tagit slut. Fast sådant är livet.

Lite pyssel, men väl värda att baka! Mandelmusslor med färska bär.

Lite pyssel, men väl värda att baka! Mandelmusslor med färska bär.

Foto: Simon Bertilsson

Kafferepets recept2016-08-20 06:00

Recept för hösten

.

Mandelmusslor med trädgårdsbär

Många bakar gärna dessa till jul men jag tycker de är godast när man kan äta dem med färska bär direkt från trädgården. Man kan förstås mala mandelmjöl själv men det finns ju numera i butikerna. Köp formar på en loppis!

.

175 grader

ca 20 st

.

2 dl mandelmjöl

2 droppar bittermandelolja

1 ½ dl strösocker

200 g rumsvarmt smör

1 ekologiskt ägg

4 dl ekologiskt vetemjöl

.

Smörj formarna med smält smör. Blanda sötmandel, bittermandelolja och socker noggrant i en skål. Vispa i smör, ägg och vetemjöl tills det blir en jämn deg. Ta upp degen, forma den till en rulle och lägg i en plastpåse. Låt degen vila minst en timme i kylen, gärna längre.

.

Ta fram degen, dela i bitar och tryck ut i formarna med mjölade tummar. Skär eventuellt kanterna jämna med en skalkniv. Låt gärna formarna vila i kylen i 15 minuter innan de gräddas i mitten av ugnen, cirka 10 till 12 minuter. Låt formarna svalna så att du kan ta i dem. Vänd dem och knacka på undersidan med skaftet till en trägaffel. Kläm försiktigt på formarnas kanter så lossar de lättare.

Lägg kakorna på ett galler för att kallna. Förvara dem i en burk med tättslutande lock.

Servera med grädde och bär!

.

Focaccia

Det här brödet är så fantastiskt lätt att göra och går att variera i det oändliga. Du kan byta ut både kryddor och färskvaror som man smaksätter med. Detta är mina favoriter.

.

250 grader

ca 20 bitar

.

25 g jäst

3 dl vatten

½ dl olivolja

2 msk honung

1 tsk flingsalt

6–7 dl vetemjöl special

.

Fyllning

6–7 cocktailtomater

1 dl oliver

1–2 små rödlökar

½ dl olivolja

3 tsk flingsalt

1 tsk basilika, torkad

1 tsk timjan, torkad

.

Smula ner jästen i en bunke. Värm vattnet fingervarmt, cirka 37 grader. Lös upp jästen med lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet, olja, honung och salt. Blanda i mjölet.

Arbeta samman till en lös och smidig deg. Låt jäsa under bakduk i cirka 30 minuter.

.

Klä en långpanna, 25 x 35 cm, med bakplåtspapper genom att blöta pappret med vatten och knyckla ihop till en boll. Sedan kan du lätt stryka ut pappret i långpannan!

Häll ut degen och tryck ut den med mjölade händer. Låt den jäsa under bakduk i 30 min till. Gör gropar i degen och tryck ner tomater, oliver och finskivad rödlök. Ringla över oljan. Strö salt, basilika och timjan på brödet. Grädda mitt i ugnen i 10–12 min.

Låt svalna och skär i portionsbitar.

Ewa Sandborg

Familj: Pojkvännen Simon, katten Doris, extrabarn.

Bor: I centrala Piteå.

Bäst i augusti: Höstens blommor kommer in i butikerna, man får ta på sig koftor igen, gå på promenad i skogen och plocka bär, vardagslunken lägger sig över staden igen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om