Smarta baktips och dags för fika på isen

Februari är tulpanernas och snösportens tid. ­Ljuset börjar komma tillbaka och när det inte är smällkallt är det mysigt att ta sparken ut på isen och ta med fika och kaffetermos. Recepten denna gång är mestadels klassiker som de flesta gillar. Köpte en sylt som gick att använda till två sorter, jag brukar försöka tänka på det så att inte en ingrediens blir stående och blir dålig.

En nypa salt förhöjer smaken. Tidigare var dessutom smör mer salt.

En nypa salt förhöjer smaken. Tidigare var dessutom smör mer salt.

Foto:

Kafferepet2018-02-03 06:00

.

Fyra smarta baktips!

1 Om du är osäker på hur en kakdeg kommer bete sig gör hälften av kakorna stora och hälften av kakorna små. Då har du garderat dig, några blir perfekta och några smakar bra även om de inte blir så snygga!

.

2 Kom ihåg bakplåtspappers-trixet: Krama pappret till en boll, blöt det under kranvatten, krama ur, släta ut i pannan. På så sätt ligger det stilla.

.

3 Sätt lite salt i kakan, tidigare innehöll smör mer salt och det löste sig självt. Nu måste du själv tillsätta. Salt förhöjer smaken.

.

4 Ska du servera glass till dessert? Ta en av smuldegskakorna och smula den över glassen. På så sätt får du lite struktur och mersmak.

Salta det söta. Eftersom smör idag innehåller mindre salt än tidigare, kan det behövas en nypa.

Ewa Sandborg

Bor: Centrala Piteå.

Jobbar: På restaurang i Piteå.

Familj: Stor släkt, extrabarn och min katt Doris.

Bäst i februari: Just denna månad i år är det mitt nya jobb.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om