Minidammsugare
De här kakorna ser mycket svårare ut att göra än vad de i själva verket är och mycket godare än de vi köper färdiga i butiken. Vill du undvika gluten? Gör dem på glutenfri sockerkaka eller glutenfria kaksmulor. Choklad finns att köpa utan mjölk om du vill undvika laktos.
.
50 g mjukt smör
5 dl sockerkaks- eller småkakssmulor
2 tsk kakao
1 msk starkt kaffe
1 krm salt
2 tsk äkta vaniljsocker
arrakessens efter smak (jag tog 1 tsk)
1 färdigt marsipanlock
100 g mörk kvalitetschoklad 70 procent
.
Vispa smör och kaksmulor krämigt och rör ner kakao. Tillsätt arrak, salt, kaffe och vaniljsocker. Dela degen i tre delar, rulla till avlånga rullar och lägg in dem i frysen.
Skär marsipanen i breda remsor som är tillräckliga för att kunna rulla in arraksrullarna i. Lägg skarvarna omlott och nedåt.
Smält chokladen i vattenbad (i en skål över kokande vatten) och ta av skålen från värmen så fort den har smält. Skär rullarna i cirka 4 centimeter långa bitar och doppa ändarna i choklad.
.
Arraksbollar
Det är samma smet i dessa arraksbollar som i minidammsugarna, men vi behöver ingen marsipan till dessa. Det traditionella är att ha strössel på – men jag tycker att det är godare med daimkulor.
.
Samma kaksmet som till minidammsugarna
200 g mörk choklad
daimkulor
.
Gör smeten, rulla till kulor och lägg in i frysen så att de stelnar ordentligt. Smält chokladen i vattenbad och doppa varje kula i chokladen. Använd gärna stekpincett så att du inte bränner dig.
Lägg kulorna på bakplåtspappersklädd plåt. Sätt en daimbit på varje kula och låt stelna i frys igen.
.
Chokladfudge med daim
Fudge är lätt att göra och är jättegott efter julmiddagen. Denna är med daim, men man kan krossa polkagris över också om man vill det.
.
400 g mörk choklad
25 g smör
1 burk sötad kondenserad mjölk, 397 g (okokt, använd inte sorten som heter original eller karamelliserad)
1 dubbeldaim, hackad
.
Hacka daimen. Smält choklad och smör i en skål över vattenbad. Tillsätt den kondenserade mjölken och rör om ordentligt.
Bred ut smeten i en form, 20 x 30 centimeter, klädd med bakplåtspapper.
Strö över daimkrosset, låt stelna i kylen.
Skär fudgen i fyrkantiga bitar.