Små julgodisar för mätta magar

Här hittar du recept på små munsbitar för dig som vill ha något sött, men lite mindre, till kaffet på julmaten.

Arraksbollar.

Arraksbollar.

Foto: Simon Bertilsson

Kafferepet2016-12-24 06:00

Minidammsugare

De här kakorna ser mycket svårare ut att göra än vad de i själva verket är och mycket godare än de vi köper färdiga i butiken. Vill du undvika gluten? Gör dem på glutenfri sockerkaka eller glutenfria kaksmulor. Choklad finns att köpa utan mjölk om du vill undvika laktos.

.

50 g mjukt smör

5 dl sockerkaks- eller småkakssmulor

2 tsk kakao

1 msk starkt kaffe

1 krm salt

2 tsk äkta vaniljsocker

arrakessens efter smak (jag tog 1 tsk)

1 färdigt marsipanlock

100 g mörk kvalitetschoklad 70 procent

.

Vispa smör och kaksmulor krämigt och rör ner kakao. Tillsätt arrak, salt, kaffe och vaniljsocker. Dela degen i tre delar, rulla till avlånga rullar och lägg in dem i frysen.

Skär marsipanen i breda remsor som är tillräckliga för att kunna rulla in arraksrullarna i. Lägg skarvarna omlott och nedåt.

Smält chokladen i vattenbad (i en skål över kokande vatten) och ta av skålen från värmen så fort den har smält. Skär rullarna i cirka 4 centimeter långa bitar och doppa ändarna i choklad.

.

Arraksbollar

Det är samma smet i dessa arraksbollar som i minidammsugarna, men vi behöver ingen marsipan till dessa. Det traditionella är att ha strössel på – men jag tycker att det är godare med daimkulor.

.

Samma kaksmet som till minidammsugarna

200 g mörk choklad

daimkulor

.

Gör smeten, rulla till kulor och lägg in i frysen så att de stelnar ordentligt. Smält chokladen i vattenbad och doppa varje kula i chokladen. Använd gärna stekpincett så att du inte bränner dig.

Lägg kulorna på bakplåtspappersklädd plåt. Sätt en daimbit på varje kula och låt stelna i frys igen.

.

Chokladfudge med daim

Fudge är lätt att göra och är jättegott efter julmiddagen. Denna är med daim, men man kan krossa polkagris över också om man vill det.

.

400 g mörk choklad

25 g smör

1 burk sötad kondenserad mjölk, 397 g (okokt, använd inte sorten som heter original eller karamelliserad)

1 dubbeldaim, hackad

.

Hacka daimen. Smält choklad och smör i en skål över vattenbad. Tillsätt den kondenserade mjölken och rör om ordentligt.

Bred ut smeten i en form, 20 x 30 centimeter, klädd med bakplåtspapper.

Strö över daimkrosset, låt stelna i kylen.

Skär fudgen i fyrkantiga bitar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om