Kanelsnurror
Jättegoda, möra kanelkakor. Om du är mer förtjust i choklad så byter du bara ut kanelen mot kakao.
175 grader
1 ¼ dl strösocker
175 g kallt smör
½ tsk salt
1 ½ tsk vaniljsocker
3 ½ dl ekologiskt vetemjöl
1 vispad äggvita vispad med 1 msk kallt vatten
Socker och kanel till fyllning
Vispa samman smöret, sockret, vaniljsockret och saltet tills smeten börjar vitna.
Tillsätt sedan mjöl och knåda samman tills degen är smidig.
Lägg degen på ett bakplåtspapper och tryck ut den så den är ca 1 cm tjock.
Pensla på äggvitan över hela och strössla sedan socker och kanel över.
Rulla ihop försiktigt till en rulle, linda in i en plastpåse och lägg in i frysen en stund.
Ta ut ur frysen, skär i ca 1 cm tjocka skivor och lägg dem på en bakplåtspappersklädd plåt med minst ett par cm mellan varje kaka.
Grädda kakorna i 12-15 minuter.
Låt svalna på plåten.
Kafferepets bästa kolakakor
Världens enklaste och en av de mest älskade kakorna. Det viktiga är, som vanligt, att använda riktigt smör, ekologiskt mjöl och riktig vanilj.
175 grader
100 g smör
1 dl strösocker
1 msk ljus sirap (= 20 gram)
1 ½ tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
2 ½ dl ekologiskt vetemjöl
Vispa smör och socker vitt.
Vispa ner sirapen (jag brukar väga sirapen istället för att kladda med mått), vaniljsockret och bakpulver.
Tillsätt mjölet eftersom, så du får en jämn deg.
Dela degen i två delar och rulla ut dem till längder.
Flytta försiktigt över dem till en plåt med bakplåtspapper och platta ut dem.
Grädda i 12-15 minuter tills de får fin gyllene färg.
Skär genast längderna i sneda bitar och låt dem svalna helt på plåten.
DIY: Cakepops
Cakepops passar på kalaset, som en minidessert efter en mäktig middag eller att ta med sig på utflykten då du kan ha tumvanten på när du äter den. Detta är lite roligare att göra tillsammans med barnen istället för traditionella chokladbollar.
Grund
100 g färskost, typ Philadelphia
Byt eventuellt ut hälften av färskosten mot till exempel jordnötssmör, Nutella eller nötcreme.
½ tsk salt
Smakvarianter:
1 smulat paket Ballerinakex / Oreos / Singoalla
200 g kaksmulor av egna kakor
200 g mjuk pepparkaka eller annan mjuk kaka
Topping
Hackade, rostade nötter
Smält choklad
Strössel
Krossade polkagrisar
Blanda samman grundingredienser med din smakvariant och gör till små bollar.
Doppa dem i toppingen och sätt sedan fast en pinne i varje cakepop. Ställ kallt tills de stelnat.