.
Farinsockerkaka med vaniljfyllning
Denna har jag verkligen experimenterat med kan jag säga men jag kom fram till det bästa resultatet till sist. Sockerkakan får lite kolasmak av farinet och blir saftigare dag två då vaniljfyllningen fått rinna genom kakan ordentligt.
.
1 sockerkaksform med hål i mitten
180 grader
.
3 ekologiska ägg
2 dl farinsocker
½ dl strösocker
3 ½ dl ekologiskt vetemjöl
2 tsk bakpulver
½ tsk salt
1 msk äkta vaniljsocker
75 g smör, smält
½ dl vatten
1 dl fet crème fraîche
.
Fyllning
125 g smör
1 dl mjölk
4 msk äkta vaniljsocker
.
Vispa med elvisp ägg, farinsocker, vaniljsocker och strösocker pösigt.
Vispa ned vetemjöl, bakpulver och salt i äggblandningen och sedan även smör, vatten och crème fraîche.
Häll smeten i smord och bröad sockerkaksform..
Grädda kakan längst ner i ugnen i 40–45 min.
Under tiden gör du vaniljfyllningen: Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken.
Tillsätt vaniljsockret och låt koka häftigt cirka 3 min. Rör hela tiden så att inte mjölken bränns. Ta sedan av plattan och låt svalna lite.
När kakan är klar så låter du den svalna i formen. Stjälp upp kakan på en tallrik och skär kakan på mitten. Häll nu i vaniljfyllningen och lägg på den övre delen av kakan.
.
Tuppkaka
Såklart vi ska ha tuppkaka när det är påsk! Den här kakan är enkel att göra dessutom. Om du inte gillar kokos så kan du ha flagad mandel på.
.
En liten långpanna
175 grader
.
2 ekologiska ägg
2 dl socker
2 dl ekologiskt vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk äkta vaniljsocker
½ tsk salt
1 dl vatten
.
Glasyr
75 g smör
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
1 ekologisk äggula
kokos eller flagad mandel
.
Vispa ägg, vaniljsocker och socker poröst. Rör sedan ned övriga ingredienser. Bred ut smeten i en smord bakpappersklädd långpanna. Grädda i cirka 30–35 minuter. Gör glasyren under tiden: Smält smör och rör sedan ned övriga ingredienser. Bred smeten över den varma kakan och strö över kokos/mandel. Låt svalna och skär i bitar!