Recept i påsktid

I år är påsken relativt tidig vilket jag välkomnar. Jag pysslar hemma en hel del, möblerar om, städar ur garderober, slänger och köper lite nytt både från vanliga butiker men även second hand. I lägenheten står det vaser i alla storlekar med tulpaner, björkris, vide och påskliljor vilket känns liksom extra lyxigt. Men mina fönster ser bedrövliga ut efter vintern, de är liksom lite vitskimrande och så är det en rand efter kattsnor på flera av dem. Så den första dagen som det inte är sol under påskledigheten vet ni vad jag gör.

Farinsockerkaka med vaniljfyllning.

Farinsockerkaka med vaniljfyllning.

Foto: Simon Bertilsson

Kafferepet2016-03-26 06:00

.

Farinsockerkaka med vaniljfyllning

Denna har jag verkligen experimenterat med kan jag säga men jag kom fram till det bästa resultatet till sist. Sockerkakan får lite kolasmak av farinet och blir saftigare dag två då vaniljfyllningen fått rinna genom kakan ordentligt.

.

1 sockerkaksform med hål i mitten

180 grader

.

3 ekologiska ägg

2 dl farinsocker

½ dl strösocker

3 ½ dl ekologiskt vetemjöl

2 tsk bakpulver

½ tsk salt

1 msk äkta vaniljsocker

75 g smör, smält

½ dl vatten

1 dl fet crème fraîche

.

Fyllning

125 g smör

1 dl mjölk

4 msk äkta vaniljsocker

.

Vispa med elvisp ägg, farinsocker, vaniljsocker och strösocker pösigt.

Vispa ned vetemjöl, bakpulver och salt i äggblandningen och sedan även smör, vatten och crème fraîche.

Häll smeten i smord och bröad sockerkaksform..

Grädda kakan längst ner i ugnen i 40–45 min.

Under tiden gör du vaniljfyllningen: Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken.

Tillsätt vaniljsockret och låt koka häftigt cirka 3 min. Rör hela tiden så att inte mjölken bränns. Ta sedan av plattan och låt svalna lite.

När kakan är klar så låter du den svalna i formen. Stjälp upp kakan på en tallrik och skär kakan på mitten. Häll nu i vaniljfyllningen och lägg på den övre delen av kakan.

.

Tuppkaka

Såklart vi ska ha tuppkaka när det är påsk! Den här kakan är enkel att göra dessutom. Om du inte gillar kokos så kan du ha flagad mandel på.

.

En liten långpanna

175 grader

.

2 ekologiska ägg

2 dl socker

2 dl ekologiskt vetemjöl

2 tsk bakpulver

2 tsk äkta vaniljsocker

½ tsk salt

1 dl vatten

.

Glasyr

75 g smör

1 dl socker

1 msk vaniljsocker

1 ekologisk äggula

kokos eller flagad mandel

.

Vispa ägg, vaniljsocker och socker poröst. Rör sedan ned övriga ingredienser. Bred ut smeten i en smord bakpappersklädd långpanna. Grädda i cirka 30–35 minuter. Gör glasyren under tiden: Smält smör och rör sedan ned övriga ingredienser. Bred smeten över den varma kakan och strö över kokos/mandel. Låt svalna och skär i bitar!

Ewa Tanmark

Bor: Storgatan i Piteå.

Familj: Min kille Simon, katten Doris och mina extrabarn.

Bäst i mars: De dagar som solen äntligen värmer på riktigt, att ta fram skinnjackorna igen (jag har loppisfyndat många genom åren!), få smörja och putsa upp lågskor, sätta om blommorna så de får nytt liv och kolla genom vårmodet som nu kommer i butikerna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om