Novemberrecept: Vuxna kakor & små chokladdrömmar

Foto:

Kafferepet2013-11-23 06:00

Mandelsnitt med chokladhack

De här blir ganska ”vuxna” i smaken, fina att äta till en kopp stark espresso.

Ca 50 st

175 grader

Ingredienser

125 g rumsvarmt smör

1 dl strösocker

2 msk ljus sirap

3 dl ekologiskt vetemjöl

1/2 tsk salt

2 msk kakao

1 tsk vaniljsocker

50 g hackad choklad

100 g hackad eller flagad mandel

Gör så här:

Vispa smör och socker pösigt. Vispa sedan ner sirapen.

Blanda de torra ingredienserna , blanda ner i smeten så det blir en fin och slät deg. Forma degen till en rulle och lägg den på en plåt. Platta till rullen och grädda i cirka 15 minuter.

Skär i sneda bitar innan de svalnat helt.

Små chokladdrömmar

Drömmar tycker jag ska vara små och spröda, som de här! Tänk på att låta drömmarna stå och svalna utan bakduk efter du tagit ut dem ur ugnen så alla spår av hjorthornssaltet försvinner.

Ca 60 st

150 grader

Ingredienser

100 g rumsvarmt smör

3 dl strösocker

1 dl rapsolja

4,5 dl vetemjöl

1 tsk hjorthornssalt

50 g finhackad mörk choklad

2 msk kakao

2 tsk vaniljsocker

½ tsk salt

Ev bakformar

Gör så här:

Vispa smör och socker så det blir vitt.

Häll i oljan, lite i taget medan du vispar.

Blanda i mjöl, hjorthornssalt, kakao och vaniljsocker och vispa ned detta i smeten lite i taget det också så du slipper klumpar.

Tillsätt till sist chokladen. (Jag brukar lägga chokladen i en tjock påse och slå sönder den med hammare istället för att hacka den med kniv.)

Blanda till du har en ganska torr deg och rulla sedan små bollar av degen.

Grädda dem antingen i småbrödsformar för lite högre kakor eller på bakplåtspapper för plattare.

Grädda i cirka 15 minuter.

Kaffekakor

Småkakor med kaffe är en klar favorit. Om du inte vill ha vanliga kaffebönor på så finns chokladkaffebönor att köpa på godisaffärer.

ca 70 st

200 grader

Ingredienser

1 dl strösocker

200 g rumsvarmt smör

1 dl potatismjöl

4 dl vetemjöl

2 msk kakao

2 kaffemått malet bryggkaffe

Smörkräm

100 g smör

50 g florsocker

2 msk nötcreme ( om du inte har, byt ut mot 1 msk kakao)

1 kaffemått malet bryggkaffe

70 st kaffebönor

Gör så här:

Vispa samman socker och smör.

Blanda resterande ingredienser noggrant och vispa ned dem i smeten.

Ställ sedan degen kallt en stund.

Gör sedan rullar av degen, skär i 1 centimeter tjocka skivor och lägg på bakplåtsklädd plåt med visst mellanrum mellan kakorna.

Baka i ugn i cirka 12 minuter.

Under tiden vispar du ihop smörkrämen, smör och socker först och sedan resterande ingredienser.

När kakorna är klara och svala så bre på smörkrämen. Dekorera varje kaka med en kaffeböna och strössla lite bryggkaffe på. Förvara i frysen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om