Blonda eller mörka havrekakor
Havrekakor i två versioner. Glöm inte bort saltet: det bryter så fint mot det söta.
175 grader
ca 50 kakor
Ingredienser
300 g rumstempererat smör
3 dl socker
3 dl ekologiskt vetemjöl
1,5 tsk bikarbonat
1,5 tsk salt
2 tsk vaniljsocker
6 dl havregryn
Blonda:
2 dl cashewnötter
Mörka:
1 dl kakao
2 msk kaffe
1 dl chokladknappar
Blanda alla ingredienserna, börja uppifrån och ner och välj smaksättning.
Blir de mörka för torra så tillsätt bara mer kaffe.
Rulla bollar, ungefär stora som en enkrona.
Lägg dem lite glest på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen cirka 15 min.
Låt svalna.
* * * *
Sega brownies
För dig som älskar choklad så är detta förstås en favorit. Grädda kortare tid för kladdkaks-konsistens.
En långpanna
200 grader
Ingredienser
400 gram rumsvarmt smör
6 dl strösocker
4 ägg
6 dl ekologiskt mjöl
4 tsk bakpulver
2 dl kakao
5 dl grovhackade hasselnötter eller cashewnötter
(du tar givetvis den mängd du gillar själv)
2 tsk salt (uteslut om nötterna redan är saltade)
2 tsk vaniljsocker
Vispa socker och smör vitt.
Tillsätt äggen, vispa igen.
Blanda i mjöl och bakpulver samt till sist kakao.
Blanda i nötterna.
Bred ut smeten i en smord och bröad långpanna.
Baka 12–14 minuter.
* * * *
Biskiver i långpanna
De flesta gillar ju biskvier men det är lite jobb att göra dem. Här är den lite mer rationaliserade versionen, fast lika god. Biskvier är dessutom naturligt glutenfria.
Botten
500 gram fin mandelmassa
3 äggvitor
Fyllning
225 gram smör
3 dl florsocker
3 äggulor
4 msk kakao
½ tsk salt
1 tsk vaniljsocker
Garnering
175 gram smält choklad
Botten:
Riv mandelmassan (om du har matberedare med visp så dela bara upp den i småbitar) och vispa samman den med äggvitorna.
Häll i en bakplåtsklädd plåt, smeta ut ett ca 2 cm tjockt lager.
Grädda på 200 grader i ca 10–12 minuter.
Låt svalna. Det är viktigt att botten är riktigt kall innan du brer på fyllningen.
Fyllning:
Rör ihop smör och florsocker. Blanda ner resterande ingredienser.
Bred ut krämen på bottnen.
Ställ i kylen/frysen så att det stelnar.
Smält chokladen över vattenbad eller i mikro.
Häll över kakan och låt stelna igen.
Skär i rutor med en varm kniv.
* * * *
Pensionatets hallonkakor
Min kära vän Lisa som äger pensionatet i Piteå har gett mig detta fantastiska recept på perfekt sega hallonkakor. Hon kavlar ut degen och gör små hål i den som hon fyller med sylt, jag gör snittar. Båda passar lika bra.
Ca 45 kakor
Ingredienser
250 g rumsvarmt smör
1 dl florsocker
1 dl potatismjöl
4 dl vetemjöl
2 dl hallonsylt
Rör samman smör och socker.
Tillsätt potatis och vetemjöl, blanda noggrant.
Kavla antingen ut degen på plåt, gör fördjupningar med jämnt mellanrum, fyll med hallonsylt eller gör rullar som du lägger ut på plåt, platta till, gör en fåra i mitten som du fyller med sylt.
Grädda i 12 minuter.
Skär upp i delar omedelbart då du tagit ut plåten ur ugnen.
* * * *
Chokladsnitt
Bästa kakan blir uppiffad med lite nötter, jag har inte så mycket till övers för pärlsocker även om det är fint.
175 grader
ca 40 kakor
Ingredienser
100 gram rumsvarmt smör
1 dl socker
2 msk sirap
2 dl ekologiskt mjöl
3 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
0,5 tsk bikarbonat
0,5 tsk salt
1 dl krossade, salta, cashewnötter eller mandlar
Vispa smör, socker och sirap poröst.
Blanda de torra ingredienserna och tillsätt, vispa till smulor.
Arbeta ihop en deg med händerna och dela i två delar.
Rulla till två längder och lägg på plåt.
Tryck till rullarna, häll över de krossade nötterna och grädda i mitten av ugnen i cirka 20 min.
Skär längderna i snitt direkt efter du tagit ut dem ur ugnen.
* * * *
Snickerskakor
Detta är också glutenfritt och om du är mjölkkänslig finns det väldigt bra mjölkfri choklad i affären.
Ingredienser
Ca 3,5 dl jordnötssmör
1,5 dl sirap
1 dl socker
10 dl puffat ris
1 tsk vaniljsocker
1,5 tsk salt
En stor kaka bakchoklad
Smält jordnötssmör, sirap, salt, vaniljsocker och socker i en kastrull: om du har en teflonpanna är denna att rekommendera.
Ta av pannan, häll i riset och blanda väl.
Häll ut massan i en bakplåtsklädd ugnsform och låt svalna.
Smält chokladen och bred över massan. Låt stelna, skär i bitar.