Magiska biskvier i långpanna och andra recept

Här finner du Kafferepets recept på sega brownies och magiska biskvier – enkla att baka i långpanna.

Foto:

Kafferepet2014-04-12 06:00

Blonda eller mörka havrekakor

Havrekakor i två versioner. Glöm inte bort saltet: det bryter så fint mot det söta.

175 grader

ca 50 kakor

Ingredienser

300 g rumstempererat smör

3 dl socker

3 dl ekologiskt vetemjöl

1,5 tsk bikarbonat

1,5 tsk salt

2 tsk vaniljsocker

6 dl havregryn

Blonda:

2 dl cashewnötter

Mörka:

1 dl kakao

2 msk kaffe

1 dl chokladknappar

Blanda alla ingredienserna, börja uppifrån och ner och välj smaksättning.

Blir de mörka för torra så tillsätt bara mer kaffe.

Rulla bollar, ungefär stora som en enkrona.

Lägg dem lite glest på en plåt med bakplåtspapper.

Grädda mitt i ugnen cirka 15 min.

Låt svalna.

* * * *

Sega brownies

För dig som älskar choklad så är detta förstås en favorit. Grädda kortare tid för kladdkaks-konsistens.

En långpanna

200 grader

Ingredienser

400 gram rumsvarmt smör

6 dl strösocker

4 ägg

6 dl ekologiskt mjöl

4 tsk bakpulver

2 dl kakao

5 dl grovhackade hasselnötter eller cashewnötter
(du tar givetvis den mängd du gillar själv)

2 tsk salt (uteslut om nötterna redan är saltade)

2 tsk vaniljsocker

Vispa socker och smör vitt.

Tillsätt äggen, vispa igen.

Blanda i mjöl och bakpulver samt till sist kakao.

Blanda i nötterna.

Bred ut smeten i en smord och bröad långpanna.

Baka 12–14 minuter.

* * * *

Biskiver i långpanna

De flesta gillar ju biskvier men det är lite jobb att göra dem. Här är den lite mer rationaliserade versionen, fast lika god. Biskvier är dessutom naturligt glutenfria.

Botten

500 gram fin mandelmassa

3 äggvitor

Fyllning

225 gram smör

3 dl florsocker

3 äggulor

4 msk kakao

½ tsk salt

1 tsk vaniljsocker

Garnering

175 gram smält choklad

Botten:

Riv mandelmassan (om du har matberedare med visp så dela bara upp den i småbitar) och vispa samman den med äggvitorna.

Häll i en bakplåtsklädd plåt, smeta ut ett ca 2 cm tjockt lager.

Grädda på 200 grader i ca 10–12 minuter.

Låt svalna. Det är viktigt att botten är riktigt kall innan du brer på fyllningen.

Fyllning:

Rör ihop smör och florsocker. Blanda ner resterande ingredienser.

Bred ut krämen på bottnen.

Ställ i kylen/frysen så att det stelnar.

Smält chokladen över vattenbad eller i mikro.

Häll över kakan och låt stelna igen.

Skär i rutor med en varm kniv.

* * * *

Pensionatets hallonkakor

Min kära vän Lisa som äger pensionatet i Piteå har gett mig detta fantastiska recept på perfekt sega hallonkakor. Hon kavlar ut degen och gör små hål i den som hon fyller med sylt, jag gör snittar. Båda passar lika bra.

Ca 45 kakor

Ingredienser

250 g rumsvarmt smör

1 dl florsocker

1 dl potatismjöl

4 dl vetemjöl

2 dl hallonsylt

Rör samman smör och socker.

Tillsätt potatis och vetemjöl, blanda noggrant.

Kavla antingen ut degen på plåt, gör fördjupningar med jämnt mellanrum, fyll med hallonsylt eller gör rullar som du lägger ut på plåt, platta till, gör en fåra i mitten som du fyller med sylt.

Grädda i 12 minuter.

Skär upp i delar omedelbart då du tagit ut plåten ur ugnen.

* * * *

Chokladsnitt

Bästa kakan blir uppiffad med lite nötter, jag har inte så mycket till övers för pärlsocker även om det är fint.

175 grader

ca 40 kakor

Ingredienser

100 gram rumsvarmt smör

1 dl socker

2 msk sirap

2 dl ekologiskt mjöl

3 msk kakao

2 tsk vaniljsocker

0,5 tsk bikarbonat

0,5 tsk salt

1 dl krossade, salta, cashewnötter eller mandlar

Vispa smör, socker och sirap poröst.

Blanda de torra ingredienserna och tillsätt, vispa till smulor.

Arbeta ihop en deg med händerna och dela i två delar.

Rulla till två längder och lägg på plåt.

Tryck till rullarna, häll över de krossade nötterna och grädda i mitten av ugnen i cirka 20 min.

Skär längderna i snitt direkt efter du tagit ut dem ur ugnen.

* * * *

Snickerskakor

Detta är också glutenfritt och om du är mjölkkänslig finns det väldigt bra mjölkfri choklad i affären.

Ingredienser

Ca 3,5 dl jordnötssmör

1,5 dl sirap

1 dl socker

10 dl puffat ris

1 tsk vaniljsocker

1,5 tsk salt

En stor kaka bakchoklad

Smält jordnötssmör, sirap, salt, vaniljsocker och socker i en kastrull: om du har en teflonpanna är denna att rekommendera.

Ta av pannan, häll i riset och blanda väl.

Häll ut massan i en bakplåtsklädd ugnsform och låt svalna.

Smält chokladen och bred över massan. Låt stelna, skär i bitar.

Fler recept!

För dig som vill baka mer hittar du fler recept i min blogg här på PT:s hemsida.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om