Klassiska kafferepsregler
Jag brukar säga att när du väl gör kakor och ska äta de fantastiska kalorierna – gör då det bästa av det. Du och dina gäster är värda det!
* Alltid smör, aldrig margarin. Det går inte ens att jämföra. Margarin är ingen smakbärare och är framställt på ett så konstigt sätt.
* Köp ekologiskt vetemjöl. Det blir mycket bättre, luftigare, finare färg och godare.
* Byt mjölken i bakpulverkakor mot gräddfil, kvarg eller annan syrad mjölkprodukt. Det blir bättre smak. Mjölk kan göra din kaka fadd i smaken. Såvida du inte har turen att kunna hämta mjölken direkt från bonden.
* Tillsätt alltid lite salt i det söta. Särskilt viktigt i chokladbakverk.
* Köp inte billiga ägg. Det är både dåligt för hönorna och det du bakar blir inte lika gott.
.
När Kafferepets läsare önskar sina favoriter
.
Sega rutor
Detta är min mammas recept från början. Enkel att göra och går att variera i det oändliga med olika bär och garneringar. Ibland har jag mandelflarn, ibland kokoschips, ibland har jag blåbär och ibland vinbär. Men denna gång är det hallon!
.
175 grader
En mindre långpanna
.
200 gr smält smör
4 st ägg
5 dl socker
6 dl ekologiskt mjöl
1 tsk äkta vaniljsocker
1 tsk salt
1 påse mandelspån
2–3 dl frysta bär, här hallon
.
Smält smöret i en kastrull, låt svalna lite och vispa i ägg, socker, vaniljsocker, salt och mjöl.
Bred ut smeten i en bakplåtspappersklädd långpanna. Strö över hallon och mandelspån eller kokoschips. Grädda cirka 30–35 minuter.
Låt svalna och skär i rutor.
.
Smart pavlova
De flesta gillar den här kakan och eftersom den är glutenfri så passar den dessutom för de flesta. Använd laktosfri grädde så har du fångat in ännu fler glada fikare! Snåla inte på bären, syran behövs mot den söta marängen.
.
120 grader
En vanlig ugnslångpanna
.
6 äggvitor
3,5 dl strösocker
2 tsk äkta vaniljsocker
1 tsk salt
1 tsk vitvinsvinäger
1 tsk majsmjöl
&empmargin;5 dl vispgrädde, lättvispad smaksatt med 2 tsk äkta vaniljsocker
En påse frysta bär
.
Vispa samman äggvitor, socker, vaniljsocker, salt. När det är klart och marängen är blank och fin så häller du i resten av ingredienserna och vispar lite till så marängen blir trögflytande. Smeta ut på en plåt med bakplåtspapper, ställ in i ugnen i 75–80 minuter.
Stäng av ugnen och öppna luckan på glänt lite och sätt en träslev mellan. Låt stå över natten. Har du inte tid för det, så låt den vila så länge du kan. Det blir gott ändå!
Smeta grädden över kakan, strössla de tinade och avhällda bären över. Servera direkt!
.
Brownie
Jag älskar en god brownie men blir oerhört besviken på de som är ”sådär”. Regel nummer ett när du bakar med choklad är att du ska tillsätta lite salt. Annars blir det aldrig riktigt bra. Att vi använder riktigt smör är underförstått.
.
175 grader
En medelstor panna
.
200 g smör
5 dl strösocker
4 ägg
2 dl ekologiskt vetemjöl
6 msk kakao
2 tsk äkta vaniljsocker
1 tsk salt
Garnering:
Ev hackade cashewnötter
(men det går bra med andra nötter med eller inga alls)
.
Låt smöret bli rumsvarmt eller mikra det lite lätt. Vispa ner socker och ägg, blanda väl.
Vispa ner övriga ingredienser så att allt blir väl blandat. Häll smeten i bakplåtspappersklädd form. Strössla cashewnötter över.
Grädda mitt i ugnen cirka 20 minuter. Kakan blir låg med ganska hård yta och lite kladdig i mitten. Låt kallna, skär i bitar.
.
Bästa snittarna med mjölkchoklad
Jag måste ha bakat flera tusen av den här kakan. Jag kan nästan lova att alla älskar den. Jag har bjudit på den på fester, bröllop, event och annat trevlig och jag får alltid så mycket beröm för den. Prova du med – och snåla inte med den goda mjölkchokladen.
.
175 grader
Minst 30 snittar
.
200 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
1 dl ljust muscovadosocker
2 msk äkta vaniljsocker
2 msk ljus sirap (40 gram)
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
200 g mjölkchoklad (absolut inte blockchoklad)
.
Vispa smör, strösocker, muscovadosocker och vaniljsocker fluffigt i en bunke. Har muscovadosockret blivit torrt? Blanda ut det med lite vatten först.
Vispa i sirapen, bakpulvret och saltet. Hacka chokladen.
Vispa i mjöl, bakpulver och chokladbitar i smeten.
Forma tre rullar på en plåt med bakplåtspapper. Platta till dem lätt. Grädda i 10–15 minuter. Låt svalna lite och skär i snittar med ren kniv.