Kafferepet bjuder på äkta kafferep

Äntligen maj! Jag fyller år i april och har alltid kalas i slutet av månaden. Kalaset är liksom en present till mig själv, det är tillfälle att träffa många av mina vänner samtidigt och få ha kafferep. Månadens recept är fyra olika kakor som jag har hade på mitt kalas, två som jag själv gjort och två som min mamma gjort åt mig.

Chokladrulltårta.

Chokladrulltårta.

Foto: Simon Bertilsson

Kafferepet2017-05-06 06:00

Chokladrulltårta

Den här rulltårtan är glutenfri och supergod! Det är viktigt att man sätter in kakan i ugnen direkt, annars så så sjunker mjölet till botten i smeten.

.

275 grader

.

3 ägg

1,5 dl socker

¾ dl potatismjöl

2 msk kakao

1 tsk bakpulver

smörkräm

75 g smör

1,5 dl florsocker

1 ekologisk äggula

2 tsk vaniljsocker

.

Vispa ägg och socker poröst. Tillsätt potatismjöl, kakao och bakpulver. Bred ut smeten på bakplåtspapperklädd form. Sätt in den omedelbart i ugnen. Grädda i 5 minuter. Ta ut kakan. Strö socker över kakan, stjälp upp på ett nytt bakplåtspapper. Låt svalna.

Vispa samman smörkrämen. Bred över kakan. Rulla ihop rulltårtan.

.

Kanelsnitt

Enkel snittkaka med mycket smak! Förvara svalt i burk med tätslutande lock.

.

175 grader

.

150 g rumsvarmt smör

1,5 dl strösocker

1,5 msk vaniljsocker

1,5 msk ljus sirap

3 3/4 dl ekologiskt vetemjöl

1,5 tsk bakpulver

1 krm salt

1 tsk kanel

.

2 tsk kanel

pärlsocker

.

Klä en plåt med bakplåtspapper. Nyp ihop alla ingredienser till en smidig deg. Rulla till två längder och lägg på plåten, platta till en aning. Strö över kanel samt pärlsocker. Grädda mitt i ugnen i cirka 10 minuter. Ta ut och låt svalna en aning innan du skär snittar.

.

Chokladbitar

Den här kakan är ganska tung, så jag skar den i små bitar. Man kan ha strössel på i stället för riven choklad.

.

175 grader

.

Ca 20 bitar

3 ekologiska ägg

2 ½ dl strösocker

½ dl kakao

3 ½ dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

125 g smör, smält

1 dl matlagningsyoghurt

1 tsk vaniljsocker

1 krm salt

.

Glasyr

50 g smör, smält

2 msk kakao

2 tsk vaniljsocker

3 ½ dl florsocker

ca 1 msk starkt kaffe

1 tsk vaniljsocker

1 krm salt

.

Garnering

Riven choklad, chokladströssel eller kokos.

.

Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke. Blanda kakao, vetemjöl och bakpulver. Rör ner det i äggblandningen ihop med smör och matlagningsyoghurt. Vispa ihop allt till en slät smet.

Häll smeten i en form klädd med bakplåtspapper cirka 20 x 30 cm.

Grädda kakan mitt i ugnen i 23 minuter. Låt den kallna i formen.

Blanda ihop alla ingredienserna till glasyren i en skål. Anpassa mängden vätska så den blir lagom bredbar. Bred ut glasyren över kakan.

Strö choklad över glasyren innan den stelnar. Låt sedan glasyren stelna innan du skär kakan i rutor med en vass kniv.

.

Rulltårta

Det här är mammas recept och är såklart jättegod! Man kan variera med olika sorters sylt men jag tycker att hallon är godast.

.

250 grader

.

3 ekologiska ägg

2 dl socker

2 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

½ dl grädde

sylt

.

Vispa ägg och socker. Blanda i mjöl och bakpulver. Tillsätt mjölblandning och grädde i äggsmeten. Bred ut smeten på bakplåtspapperklädd form.

Grädda i 5 minuter. Ta ut kakan. Strö socker över kakan, stjälp upp på ett nytt bakplåtspapper.

Låt svalna, bred över cirka 2 deciliter sylt.

Rulla ihop tårtan.

.

Mitt klassiska tips

Jag har tipsat om detta förut, men det är så himla smart så jag vill påminna om det! När du ska klä en form med bakplåtspapper så blöt pappret och knövla ihop det till en boll och släta sen ut det i formen. Då halkar inte pappret från bakplåten.

Ewa Sandborg

Bor: Piteå.

Familj: Min sambo Simon, extrabarn och katten Doris.

Bäst i maj: Den explotionsartade våren som vi har i Norrbotten, få ta fram lågskor från garderoben igen, börja planera vad jag ska ha på balkongen i sommar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om