Chokladrulltårta
Den här rulltårtan är glutenfri och supergod! Det är viktigt att man sätter in kakan i ugnen direkt, annars så så sjunker mjölet till botten i smeten.
.
275 grader
.
3 ägg
1,5 dl socker
¾ dl potatismjöl
2 msk kakao
1 tsk bakpulver
smörkräm
75 g smör
1,5 dl florsocker
1 ekologisk äggula
2 tsk vaniljsocker
.
Vispa ägg och socker poröst. Tillsätt potatismjöl, kakao och bakpulver. Bred ut smeten på bakplåtspapperklädd form. Sätt in den omedelbart i ugnen. Grädda i 5 minuter. Ta ut kakan. Strö socker över kakan, stjälp upp på ett nytt bakplåtspapper. Låt svalna.
Vispa samman smörkrämen. Bred över kakan. Rulla ihop rulltårtan.
.
Kanelsnitt
Enkel snittkaka med mycket smak! Förvara svalt i burk med tätslutande lock.
.
175 grader
.
150 g rumsvarmt smör
1,5 dl strösocker
1,5 msk vaniljsocker
1,5 msk ljus sirap
3 3/4 dl ekologiskt vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
1 krm salt
1 tsk kanel
.
2 tsk kanel
pärlsocker
.
Klä en plåt med bakplåtspapper. Nyp ihop alla ingredienser till en smidig deg. Rulla till två längder och lägg på plåten, platta till en aning. Strö över kanel samt pärlsocker. Grädda mitt i ugnen i cirka 10 minuter. Ta ut och låt svalna en aning innan du skär snittar.
.
Chokladbitar
Den här kakan är ganska tung, så jag skar den i små bitar. Man kan ha strössel på i stället för riven choklad.
.
175 grader
.
Ca 20 bitar
3 ekologiska ägg
2 ½ dl strösocker
½ dl kakao
3 ½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
125 g smör, smält
1 dl matlagningsyoghurt
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
.
Glasyr
50 g smör, smält
2 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
3 ½ dl florsocker
ca 1 msk starkt kaffe
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
.
Garnering
Riven choklad, chokladströssel eller kokos.
.
Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke. Blanda kakao, vetemjöl och bakpulver. Rör ner det i äggblandningen ihop med smör och matlagningsyoghurt. Vispa ihop allt till en slät smet.
Häll smeten i en form klädd med bakplåtspapper cirka 20 x 30 cm.
Grädda kakan mitt i ugnen i 23 minuter. Låt den kallna i formen.
Blanda ihop alla ingredienserna till glasyren i en skål. Anpassa mängden vätska så den blir lagom bredbar. Bred ut glasyren över kakan.
Strö choklad över glasyren innan den stelnar. Låt sedan glasyren stelna innan du skär kakan i rutor med en vass kniv.
.
Rulltårta
Det här är mammas recept och är såklart jättegod! Man kan variera med olika sorters sylt men jag tycker att hallon är godast.
.
250 grader
.
3 ekologiska ägg
2 dl socker
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
½ dl grädde
sylt
.
Vispa ägg och socker. Blanda i mjöl och bakpulver. Tillsätt mjölblandning och grädde i äggsmeten. Bred ut smeten på bakplåtspapperklädd form.
Grädda i 5 minuter. Ta ut kakan. Strö socker över kakan, stjälp upp på ett nytt bakplåtspapper.
Låt svalna, bred över cirka 2 deciliter sylt.
Rulla ihop tårtan.
.
Mitt klassiska tips
Jag har tipsat om detta förut, men det är så himla smart så jag vill påminna om det! När du ska klä en form med bakplåtspapper så blöt pappret och knövla ihop det till en boll och släta sen ut det i formen. Då halkar inte pappret från bakplåten.