Juni med Kafferepet

Lov för ungar och semester för mig snart. Jag längtar efter dagarna då mina hemvändarvänner, min familj och de jag inte hunnit träffa under en hektisk jobbvår ska sitta på vår balkong och fika ihop. De kakor och pyssel jag gjort denna månad är enkla, som livet ska kännas den här tiden på året. Hoppas du gillar dem och att din sommar blir den bästa hittills.

Foto:

Kafferepet2014-06-28 06:00

Marsankakor

Dessa kakor smälter i munnen, jättefina och goda. Om du är känslig mot mandel så byt ut mot kokoschips istället.

175 grader

ca 25 st

100 g rumsvarmt och ekologiskt smör

1 dl marsansåspulver

(en kartong vaniljsås-mix som det står på att du ska bara ska blanda med kall mjölk)

100 gram hackade cashewnötter, saltade

2 dl florsocker

mandelspån eller kokoschips

Vispa samman smör och socker så det blir vitt och pösigt.

Vispa i marsanmixen och cashewnöthacket.

Klicka ut på en plåt, tänk på att de sväller.

Smula över mandelspån eller kokoschips.

Grädda gyllene i 10–12 minuter.

Smuldegsrutor

Dessa rutor blir både saftiga och lite krispiga, en perfekt blandning. Förvara i frysen.

200 grader

ca 20 rutor

Deg

250 g ekologiskt smör, rumsvarmt

2 tsk bakpulver

2 dl strösocker

2 msk äkta vaniljsocker

5 dl ekologiskt mjöl

Fyllning

2 ekologiska ägg

2 dl crème fraiche

1 dl socker

1 msk vaniljsocker

1,5 msk kanel

Deg: Blanda samman degen, den blir som en smuldeg ungefär.

Häll hälften i en bakpappersklädd eller smord form som är ca 20x25 cm: jag tog min gratängform.

Fyllning: Rör alla ingredienser, häll ut smeten smuldegen i formen.

Smula över resterande deg.

Grädda 35-40 minuter.

Fina havreflarn

Jag älskar denna fina, goda, klassiska kaka som du gärna kan sticka ned i en glasskula tillsammans med sommarens jordgubbar.

200 grader

Många flarn!

75 g ekologiskt smör

1 dl ekologiskt mjöl

1 dl socker

1 dl havregryn

2 msk grädde

2,5 msk ljus sirap

1/4 tsk bakpulver

2 tsk äkta vaniljsocker

Smält smöret och blanda i övriga ingredienser.

Klicka i femkronorsstora rundlar på en bakplåtspappersklädd långpanna eller plåt.

Se till att de inte ligger nära varandra, provbaka en först så ser du hur mycket de rinner ut.

Baka i 5–6 minuter. Låt svalna och lossa från plåten.

Ewa Tanmark

Ålder: 35.

Familj: Man, tre extrabarn och tre katter.

Bor: På fina Räkstigen.

Gör: Kommunikatör, skribent, föreläsare och ordförande för Hemslöjden i Norrbotten.

Ny favorit: Ceriserosa, jag är förälskad i samma färg som när jag var 7!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om