Marsankakor
Dessa kakor smälter i munnen, jättefina och goda. Om du är känslig mot mandel så byt ut mot kokoschips istället.
175 grader
ca 25 st
100 g rumsvarmt och ekologiskt smör
1 dl marsansåspulver
(en kartong vaniljsås-mix som det står på att du ska bara ska blanda med kall mjölk)
100 gram hackade cashewnötter, saltade
2 dl florsocker
mandelspån eller kokoschips
Vispa samman smör och socker så det blir vitt och pösigt.
Vispa i marsanmixen och cashewnöthacket.
Klicka ut på en plåt, tänk på att de sväller.
Smula över mandelspån eller kokoschips.
Grädda gyllene i 10–12 minuter.
Smuldegsrutor
Dessa rutor blir både saftiga och lite krispiga, en perfekt blandning. Förvara i frysen.
200 grader
ca 20 rutor
Deg
250 g ekologiskt smör, rumsvarmt
2 tsk bakpulver
2 dl strösocker
2 msk äkta vaniljsocker
5 dl ekologiskt mjöl
Fyllning
2 ekologiska ägg
2 dl crème fraiche
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
1,5 msk kanel
Deg: Blanda samman degen, den blir som en smuldeg ungefär.
Häll hälften i en bakpappersklädd eller smord form som är ca 20x25 cm: jag tog min gratängform.
Fyllning: Rör alla ingredienser, häll ut smeten smuldegen i formen.
Smula över resterande deg.
Grädda 35-40 minuter.
Fina havreflarn
Jag älskar denna fina, goda, klassiska kaka som du gärna kan sticka ned i en glasskula tillsammans med sommarens jordgubbar.
200 grader
Många flarn!
75 g ekologiskt smör
1 dl ekologiskt mjöl
1 dl socker
1 dl havregryn
2 msk grädde
2,5 msk ljus sirap
1/4 tsk bakpulver
2 tsk äkta vaniljsocker
Smält smöret och blanda i övriga ingredienser.
Klicka i femkronorsstora rundlar på en bakplåtspappersklädd långpanna eller plåt.
Se till att de inte ligger nära varandra, provbaka en först så ser du hur mycket de rinner ut.
Baka i 5–6 minuter. Låt svalna och lossa från plåten.