.
Seg lingonkaka
Lingon gör vi oftast sylt på men de gör sig väldigt bra i kakor med sin syrlighet mot det söta.
.
175 grader
.
4,5 dl ekologiskt vetemjöl
1,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 msk bakpulver
150 g rumsvarmt smör
1 ägg
3 dl lingon
.
Topping
50 g rumsvarmt smör
1,5 dl havregryn
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
2 tsk kanel
0,5 tsk salt
.
Rör ihop de torra ingredienerna och blanda i ägget.
Blanda i smör och rör ihop till en deg.
Tryck ut i smord form som är ungefär 20x30 centimeter.
Strössla över lingonen.
.
Topping:
Rör samman smör, salt, kanel, havregryn, socker, vaniljsocker
Fördela ut över kakan och grädda i nedre delen av ugnen i cirka 20 minuter.
.
Vildhallonkaka
Givetvis kan du använda andra bär, blåbär eller kanske hjortron. Gräddningstiden kan behöva förlängas efter vad du har för ugn, kolla med provsticka.
.
175 grader
.
200 g smör, rumsvarmt
2,5 dl strösocker
3 ekologiska ägg
4 dl ekologiskt vetemjöl
0,5 msk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 dl gräddfil
0,5 tsk salt
.
250 g hallon
25 g riven vit choklad
.
Vispa samman smör och socker vitt och poröst.
Vispa i äggen.
Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver. Vispa i smeten. Blanda till sist i gräddfilen.
Häll hälften av smeten i bakplåtspappersklädd form (cirka 1,5 liter).
Häll på bären och häll på resten av smeten.
Grädda kakan i 175 grader i cirka 35 minuter. Ta ut och låt svalna under bakduk.
.
Mjölkchokladmaränger
Efterrätten till påsk ska givetvis vara med maräng, då de mest består av äggvita! Dessa blir extra goda då de innehåller mjölkchoklad.
Citronen är till för att äggvitan lättare ska bli hård, har du ingen så går det bra utan.
.
125 grader
20 maränger
.
100 g mörk choklad
3 ekologiska äggvitor
1,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
några droppar citronsaft
.
Smält chokladen i ett vattenbad eller i mikro, låt svalna lite.
Vispa äggvitor och 0,5 dl av sockret samt citronsaften till ett fast skum.
Tillsätt resten av sockret samt vaniljsockret och fortsätt vispa till ett ännu fastare skum.
Ringla ner chokladen i äggviteskummet.
Klicka upp maränger på en plåt med bakplåtspapper.
Se till att få med choklad och äggviteskum på varje maräng, rör du om blir marängerna bruna.
Grädda ungefär en och en halv timme men ska du äta dem direkt räcker det med en timme. Då blir de segare.