Ewa bjuder på Kafferep i mars

Det finns en hel del grundkunskap som gör det lättare att få till fina bakverk. Här får du tio av Ewa Tanmarks bästa tips.

Foto:

Kafferepet2014-03-22 06:00

~ Läs mer av Ewa – som goda kakrecept och tvålrecept ­– under fliken "Kafferepet" här ovan ~

Att göra en god kaka:

1. Använd smör. Margarin ger inte alls samma arom som smör, småkakor blir framför allt rent dåliga av margarin.

2. Ekologiska ägg är godast. Om du till exempel gör en sockerkaka av ekologiska ägg blir den gul, av icke-ekologiska blir den vit. Sen smakar de mycket godare: det hönan ätit äter du.

3. Ekologiskt mjöl är alltid bäst, allt blir fluffigare, finare, godare, saftigare med ekomjöl.

4. Använd rumsvarmt smör om inte det står att det ska vara kallt eller smält/brynt. Om du tillsätter rumsvarmt smör istället för smält smör i bulldegen får du luftigare bullar.

5. Använd alltid äkta vaniljsocker. Gör eget genom att lägga en öppen vaniljstång i en burk socker i en vecka.

6. Tillsätt alltid lite salt i söta degar. Det förhöjer smaken. Vissa småkakor blir sprödare utan men ändå godare med.

7. Blockchoklad stelnar på annat sätt än vad godischoklad gör men den sistnämnda är godare. Välj efter bakverk, biskvier blir bäst med block och kladdkaka med godischoklad.

8. Mjölk i kakdeg är inte en bra idé, smaken blir fadd. Det är bättre att baka på vatten.

9. Köp ett bra bakplåtspapper, kakor är hantverk och förtjänar ett bättre öde än att fastna på ett dåligt underlag i ugnen!

10. Blanda mjöl och bakpulver innan du rör ned det i smeter av sockerkakstyp och vispa inte för länge: då blir kakan seg.

Ewa Tanmark

Familj: Maken Petter, tre extrabarn och tre katter.

Gör: Informatör på Interactive institute, frilans som föreläsare, copy och bygger lite webb.

Bäst stulna idé just nu: För en perfekt ”sockbun”, gör en egen hårmunk genom att klippa av benen på en strumpbyxa i samma nyans som din hårfärg, rulla ihop till en lagom tjock ring.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om