Baka Pitesommarkaka med mig

Varje årstid har sina smaker och det beror inte bara på vad det är säsong för. Sommarkaka och kanelmuffins är ett lite mättande fika som jag gärna äter tillsammans med första kaffekoppen ute på den vårskurade balkongen. Jag har enkelt piffat min balkong i år med batikfärgade textilier som jag tipsar om också! Glad försommar på er.

Pinocchiotårta.

Pinocchiotårta.

Foto: Ewa Tanmark

Kafferepet2014-05-24 06:00

PINOCCHIOTÅRTA

Detta är Petters (min mans) bästa tårta, barnens mamma och hennes familj har ofta bakat den och den är också en av mina favoriter.

175 grader

Sockerkaksmet:

1 1/2 dl ekologiskt vetemjöl

1 dl strösocker

2 tsk bakpulver

150 g smör (smält)

3 ekologiska äggulor

2 msk grädde

3 msk vatten

Marängsmet:

3 ekologiska äggvitor

2 dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

ev mandelspån (ej nödvändigt)

4 dl vispad grädde

Massor av bär

Sockerkakssmeten: Vispa ihop det smälta smöret med äggulorna, grädden och vattnet. Blanda vetemjöl , strösocker och bakpulver i en annan skål och vispa ihop det med äggsmeten. Bred ut smeten på bakplåtspapper i en långpanna, den kommer inte täcka hela.

Marängsmet: Vispa äggvitor, strösocker och vaniljsocker till en tjock maräng till du kan vända skålen upp och ner utan att smeten rinner ut. Strö eventuellt över mandelspån.

Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 30 min eller tills marängen fått lite färg. Servera med grädde och bär ovanpå.

PITESOMMARKAKA

Den här kakan har många namn men många utanför Piteå kallar den pitekaka så det har säkert varit någon fiffig pitebo som hittat på den. Jag gör min med crème fraiche, kakan blir då segare och lite kladdigare.

175 grader

En långpanna

7 dl ekologiskt vetemjöl

1 msk bakpulver

4 tsk vaniljsocker

1 ekologiskt ägg

3 dl socker

3 dl crème fraiche

100 g smält smör

Topping:

2 msk kanel

5 dl ekologiskt havregryn

1 1/2 dl socker

200 g smält smör

Kaka: Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker. Vispa ihop ägg, socker och crème fraiche. Rör ner mjölblandningen och smält smör. Fördela smeten i en smörsmord långpanna.

Topping: Rör ihop en topping av kanel, havregryn, socker och smält smör.

Fördela toppingen på den ogräddade kakan. Grädda kakan i ugnen i 15 minuter.

Skär i rutor medan kakan fortfarande är varm.

Tips! Om du hellre gillar kakao kan du byta kanelen mot detta, ta då cirka 0,5 dl kakao i toppingen istället.

KAFFEREPETS BÄSTA MUFFINS

 Muffins ska vara saftiga, inte för söta och smaka mycket tycker jag och precis så blir de här.

225 grader

Ca 20 stycken

50 g rumsvarmt smör

2 ekologiska ägg

3 dl ekologiskt vetemjöl

1,5 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

1 tsk salt

2 dl socker

1,5 dl kesella eller crème fraiche

1.5 msk kanel

1 påse mandelspån

Osötat äppelmos

Rör samman smör och kesella/crème fraiche i en bunke. Vispa samman ägg och socker så det blir pösigt. Rör ned smörblandningen och blanda sedan noggrant i de torra ingredienserna.

Ställ ut muffinsformar på en plåt. Sätt ner cirka 1 msk smet i varje, sedan en klick äpplemos i varje och toppa med lite extra smet. Strössla mandelspån på varje muffins samt lite mer kanel.

Grädda i ugn i 20 minuter.

Ewa Tanmark

Bor: Djupviken i Piteå.

Familj: Man, tre xtrabarn och tre katter.

Bäst i maj: Pelargoner, doften av det första gräset, storspovens sång och att det äntligen är dags för färskpotatis.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om