PINOCCHIOTÅRTA
Detta är Petters (min mans) bästa tårta, barnens mamma och hennes familj har ofta bakat den och den är också en av mina favoriter.
175 grader
Sockerkaksmet:
1 1/2 dl ekologiskt vetemjöl
1 dl strösocker
2 tsk bakpulver
150 g smör (smält)
3 ekologiska äggulor
2 msk grädde
3 msk vatten
Marängsmet:
3 ekologiska äggvitor
2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
ev mandelspån (ej nödvändigt)
4 dl vispad grädde
Massor av bär
Sockerkakssmeten: Vispa ihop det smälta smöret med äggulorna, grädden och vattnet. Blanda vetemjöl , strösocker och bakpulver i en annan skål och vispa ihop det med äggsmeten. Bred ut smeten på bakplåtspapper i en långpanna, den kommer inte täcka hela.
Marängsmet: Vispa äggvitor, strösocker och vaniljsocker till en tjock maräng till du kan vända skålen upp och ner utan att smeten rinner ut. Strö eventuellt över mandelspån.
Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 30 min eller tills marängen fått lite färg. Servera med grädde och bär ovanpå.
PITESOMMARKAKA
Den här kakan har många namn men många utanför Piteå kallar den pitekaka så det har säkert varit någon fiffig pitebo som hittat på den. Jag gör min med crème fraiche, kakan blir då segare och lite kladdigare.
175 grader
En långpanna
7 dl ekologiskt vetemjöl
1 msk bakpulver
4 tsk vaniljsocker
1 ekologiskt ägg
3 dl socker
3 dl crème fraiche
100 g smält smör
Topping:
2 msk kanel
5 dl ekologiskt havregryn
1 1/2 dl socker
200 g smält smör
Kaka: Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker. Vispa ihop ägg, socker och crème fraiche. Rör ner mjölblandningen och smält smör. Fördela smeten i en smörsmord långpanna.
Topping: Rör ihop en topping av kanel, havregryn, socker och smält smör.
Fördela toppingen på den ogräddade kakan. Grädda kakan i ugnen i 15 minuter.
Skär i rutor medan kakan fortfarande är varm.
Tips! Om du hellre gillar kakao kan du byta kanelen mot detta, ta då cirka 0,5 dl kakao i toppingen istället.
KAFFEREPETS BÄSTA MUFFINS
Muffins ska vara saftiga, inte för söta och smaka mycket tycker jag och precis så blir de här.
225 grader
Ca 20 stycken
50 g rumsvarmt smör
2 ekologiska ägg
3 dl ekologiskt vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 tsk salt
2 dl socker
1,5 dl kesella eller crème fraiche
1.5 msk kanel
1 påse mandelspån
Osötat äppelmos
Rör samman smör och kesella/crème fraiche i en bunke. Vispa samman ägg och socker så det blir pösigt. Rör ned smörblandningen och blanda sedan noggrant i de torra ingredienserna.
Ställ ut muffinsformar på en plåt. Sätt ner cirka 1 msk smet i varje, sedan en klick äpplemos i varje och toppa med lite extra smet. Strössla mandelspån på varje muffins samt lite mer kanel.
Grädda i ugn i 20 minuter.