Hemgjorda Maryland cookies
Jag gillar att göra hemgjort av det som vi annars kan köpa i affären. Om dessa kakor är så goda fastän de är bakade på margarin så förstår ni hur goda de blir då du gör dem själv!
Provbaka en innan så du inte bränner den. Ugnar kan bete sig olika.
. .
175 grader
. .
1 dl hasselnötter eller mandel, hackad
100 g hackad godischoklad, ljus eller mörk
125 g smör
1 dl farinsocker
1 dl strösocker
1 msk äkta vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 ekologiskt ägg
1 nypa salt
4 dl ekologiskt vetemjöl
. .
Blanda samman alla ingredienser utom nötter och choklad till en deg.
Knåda inte degen för länge för att behålla kakornas sprödhet.
Blanda ner hackade nötter och hackad choklad i degen.
Dela degen i rullar som är ungefär fem centimeter i diameter.
Skär dem i skivor cirka en centimeter tjocka.
Lägg kakorna på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda kakorna mitt i ugnen i 9–13 minuter, men provbaka en först för att se hur det blir. Låt svalna på plåten.
. .
Chokladkaka med rostade hasselnötter
Hasselnötter är en del av den svenska julen tycker jag men jag äter dem inte så gärna råa. Denna kaka blir lite som en kladdkaksbrownie.
. .
175 grader
En liten ugnsform
. .
100 g smör
2 dubbelnougat
2 dl strösocker
1 ½ dl ekologiskt vetemjöl
3 msk kakao
2 tsk äkta vaniljsocker
1 nypa salt
2 ekologiska ägg
2 dl hasselnötter
. .
Smält smöret, smält sedan ned nougaten i smöret.
Blanda alla torra ingredienserna och vispa ned dem i kastrullen
Vispa ned äggen i smeten.
Klä formen med bakplåtspapper och häll i smeten och grädda mitt i ugnen i 20 minuter. Ta ut kakan och strössla över nötter. Grädda 5 minuter till och låt svalna.
. .
Kolafudge med vildhallon
Jag köpte vildhallon i höstas men det går förstås jättebra med vanliga frusna hallon också eller varför inte röda vinbär eller blåbär.
. .
400 gram vit choklad
1 tsk vaniljsocker
½ tsk salt
1 burk karamelliserad mjölk
400 gram frusna bär
. .
Häll den karamelliserade mjölken i en tjockbottnad panna (gärna i koppar om du har) och värm upp.
Bryt ned den vita chokladen och låt den smälta samman med den karamelliserade mjölken.
Klä en avlång sockerkaksform med bakplåtspapper och häll massan i den.
Strössla över bären och ställ i frysen. Låt stelna och skär i bitar. Förvara i kyl eller frys.
. .
Kardemummakakor
Vissa smaker hör som till en annan tid. Kardemumma är en sån smak för mig, jag blir varm inombords av den.
Om du nu mot förmodan inte gillar kardemumma: köp en påse med pepparkakskrydda istället och byt samma mängd mot kardemumman.
. .
175 grader
. .
200 g smör
175 g socker
5 dl mjöl
1,5 msk sirap
1 tsk kardemumma
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bikarbonat
. .
Vispa samman alla ingredienser till degen vitnar lite.
Gör rullar av degen och dela upp dem i två centimeter långa bitar.
Rulla till små bollar.
Lägg på en bakplåtsklädd plåt eller i små formar. Gör märke med gaffel och grädda i åtta minuter ungefär.
Låt svalna. Strö ev lite kanel på.