Adventsfika med inbakad kärlek

Äntligen så kommer den, adventstiden. Jag och min extradotter har redan haft en kväll när vi bakat kakor och godis, jag lyssnar på juljazz, pyntar lite försiktigt hemma och pinterest-listorna på julsidan växer sig långa.

Knäckbräck med rostad mandel och en nypa salt.

Knäckbräck med rostad mandel och en nypa salt.

Foto: Simon Bertilsson

Kafferepet2016-11-26 06:00

Knäckbräck

Den här knäcken är god, blir färdig fort och smakar lite som Daim. Den rostade mandeln ger knäcken extra smak – och glöm inte en liten nypa salt.

.

1 dl vispgrädde

1 dl strösocker

1 dl sirap

20 g smör

½ dl rostad mandel

1 nypa salt

.

Blanda vispgrädde, strösocker och sirap i en värmetålig bunke. Koka i mikron på full effekt (750 w) i 8–10 minuter. Gör kulprovet för att kolla så att knäcken är klar.

Blanda sedan ner smör, salt och rostad mandel. Häll upp i en bakpappersklädd form och låt stelna 10–15 minuter i kylskåp. Bryt i bitar.

.

Saffranskaka

Saffran torkar ju som bekant ut kakor, men den här blir saftig och fin tack vare gräddfilen som du har i kakan.

.

175 grader

.

En liten långpanna

175 g smör, smält

1 pkt saffran (½ gram)

2 ekologiska ägg

3 dl strösocker

2 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

1 ½ dl gräddfil

3 ¾ dl ekologiskt vetemjöl

.

Smält smöret och blanda ner saffranet. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke.

Tillsätt resten av ingredienserna samt smörblandningen. Blanda ihop allt till en slät smet.

Häll smeten i en bakplåtspappersklädd långpanna. Grädda kakan längst ner i ugnen i 40 – 45 minuter. Låt svalna i formen.

.

Minibiskvier

Jag tycker att biskvier ofta blir för stora, de här är mer som praliner.

.

175 grader

Massor med små biskvier!

.

200 g mandelmassa

1 äggvita från ett medelstort ekologiskt ägg

1 tsk vaniljsocker

En liten nypa salt

.

Riv mandelmassan fint på rivjärn. Rör ihop den med äggvitan, vaniljsockret och saltet till en jämn smet. Fyll smeten i en spritspåse. Tryck ut smeten på en plåt med bakplåtspapper till små kakor cirka 1,5 cm i diameter. Platta till topparna. Grädda mitt i ugnen cirka 10 minuter. Låt kakorna kallna på plåten.

.

Fyllning

250 gram smör, rumstempererat

3 ¾ dl florsocker

3 tsk vaniljsocker

1 krm salt

2 äggulor

.

Vispa samman alla ingredienser. Bred ett lite toppigt lager av fyllningen på alla formarna, ställ i frysen.

.

Chokladtopping

200 gram fin bakchoklad

.

Smält chokladen i vattenbad. Doppa överdelen av de frusna biskvierna i chokladen och låt stelna.

Ewa Sandborg

Gör: Väldigt många event – varje helg fram till jul (kom och pyssla med mig), sociala medier-pedagog, kommunikatör på Riklund AB.
Familj: Min sambo Simon, katten Doris, extrabarn.
Bäst i advent: Pyssla och göra fint hemma, baka adventsfika, se julfilmer för den rätta stämningen.
Väntar på: Att snön ska lägga sig för vintern, så vi får ljuset tillbaka.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om