Knäckbräck
Den här knäcken är god, blir färdig fort och smakar lite som Daim. Den rostade mandeln ger knäcken extra smak – och glöm inte en liten nypa salt.
.
1 dl vispgrädde
1 dl strösocker
1 dl sirap
20 g smör
½ dl rostad mandel
1 nypa salt
.
Blanda vispgrädde, strösocker och sirap i en värmetålig bunke. Koka i mikron på full effekt (750 w) i 8–10 minuter. Gör kulprovet för att kolla så att knäcken är klar.
Blanda sedan ner smör, salt och rostad mandel. Häll upp i en bakpappersklädd form och låt stelna 10–15 minuter i kylskåp. Bryt i bitar.
.
Saffranskaka
Saffran torkar ju som bekant ut kakor, men den här blir saftig och fin tack vare gräddfilen som du har i kakan.
.
175 grader
.
En liten långpanna
175 g smör, smält
1 pkt saffran (½ gram)
2 ekologiska ägg
3 dl strösocker
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 ½ dl gräddfil
3 ¾ dl ekologiskt vetemjöl
.
Smält smöret och blanda ner saffranet. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke.
Tillsätt resten av ingredienserna samt smörblandningen. Blanda ihop allt till en slät smet.
Häll smeten i en bakplåtspappersklädd långpanna. Grädda kakan längst ner i ugnen i 40 – 45 minuter. Låt svalna i formen.
.
Minibiskvier
Jag tycker att biskvier ofta blir för stora, de här är mer som praliner.
.
175 grader
Massor med små biskvier!
.
200 g mandelmassa
1 äggvita från ett medelstort ekologiskt ägg
1 tsk vaniljsocker
En liten nypa salt
.
Riv mandelmassan fint på rivjärn. Rör ihop den med äggvitan, vaniljsockret och saltet till en jämn smet. Fyll smeten i en spritspåse. Tryck ut smeten på en plåt med bakplåtspapper till små kakor cirka 1,5 cm i diameter. Platta till topparna. Grädda mitt i ugnen cirka 10 minuter. Låt kakorna kallna på plåten.
.
Fyllning
250 gram smör, rumstempererat
3 ¾ dl florsocker
3 tsk vaniljsocker
1 krm salt
2 äggulor
.
Vispa samman alla ingredienser. Bred ett lite toppigt lager av fyllningen på alla formarna, ställ i frysen.
.
Chokladtopping
200 gram fin bakchoklad
.
Smält chokladen i vattenbad. Doppa överdelen av de frusna biskvierna i chokladen och låt stelna.