Vita chokladpraliner och kanelkola

Inspirationskällorna denna tid på året är oändliga. Det går hela tiden att hitta nya sätt att uttrycka sin kreativitet: både i hantverk och i köket. I år så bor min pojkvän för första gången i Norrbotten och det är så roligt att kunna introducera honom för våra mattraditioner i norr.

Vita chokladpraliner med svarta vinbär.

Vita chokladpraliner med svarta vinbär.

Foto: Simon Bertilsson

Kafferepet Recept2015-12-19 06:00

.

Vita chokladpraliner med svarta vinbär

Vit choklad är något man oftast antingen älskar eller hatar, jag älskar det. Bärens syra är god mot den söta chokladen.

.

100 gram vit choklad

50 gram torkade svarta vinbär

2 krm salt

1 tsk äkta vaniljsocker

.

Sm.ält den vita chokladen över vattenbad.

Blanda i bären, saltet och vaniljsockret.

Ställ ut cirka ett paket med ischokladformar på en plåt.

Droppa smeten i formarna. Låt stelna. Förvara i frysen.

.

Kola med kardemumma eller kanel

Denna kola blir lite mjukseg och smakar pepparkaka. Ta vilken julkrydda du själv gillar bäst.

Jag gör med både kardemumma och kanel.

.

3 dl vispgrädde

50 g smör

3 dl strösocker

1,5 dl ljus sirap

1,5 msk vaniljsocker

2 tsk kanel och ev 1 tsk kardemumma

Stektermometer

.

Blanda grädde, smör, socker, sirap och vaniljsocker samt kryddor i en tjockbottnad kastrull.

Smält på högsta värme och rör om ordentligt.

Fortsätt koka på medelhög värme till kolan uppnått cirka 130 grader.

Gör kulprov: ta en halv tesked kolasmet och häll i ett glas kallt vatten. Om du kan forma kolan till en kula är den klar!

Häll sedan kolan i en form som du klätt med bakplåtspapper, strössla eventuellt lite mer kanel över.

När kolan stelnat: klipp i bitar och gör karamellpaket av bakplåtspapper.

.

Chokladrutor med saltsöta mandlar och cashew

Enkelt godis som du skär i rutor inför servering efter julmaten.

.

100 gram mandel

50 gram saltade och rostade cashewnötter

50 gram mörk choklad

50 gram ljus choklad

.

Rosta mandeln försiktigt i ugn på 125 grader, sockra lite och salta lite.

Smält ihop chokladen över vattenbad.

Hacka cashewnötter och mandel grovt.

Blanda i nötterna i chokladblandningen och häll i långpanna som du klätt med bakplåtspapper.

Låt stelna helt, skär med vass kniv i rutor.

Ewa Tanmark

Bor: Storgatan i Piteå.

Familj: Sambo, katt och extrabarn.

Bäst i december: Julen är, som sagt, min bästa tid på året. Det är julen som sätter glitter på den mörkaste tiden på året och äntligen har snön lagt sig över Piteå dessutom.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om