.
Vita chokladpraliner med svarta vinbär
Vit choklad är något man oftast antingen älskar eller hatar, jag älskar det. Bärens syra är god mot den söta chokladen.
.
100 gram vit choklad
50 gram torkade svarta vinbär
2 krm salt
1 tsk äkta vaniljsocker
.
Sm.ält den vita chokladen över vattenbad.
Blanda i bären, saltet och vaniljsockret.
Ställ ut cirka ett paket med ischokladformar på en plåt.
Droppa smeten i formarna. Låt stelna. Förvara i frysen.
.
Kola med kardemumma eller kanel
Denna kola blir lite mjukseg och smakar pepparkaka. Ta vilken julkrydda du själv gillar bäst.
Jag gör med både kardemumma och kanel.
.
3 dl vispgrädde
50 g smör
3 dl strösocker
1,5 dl ljus sirap
1,5 msk vaniljsocker
2 tsk kanel och ev 1 tsk kardemumma
Stektermometer
.
Blanda grädde, smör, socker, sirap och vaniljsocker samt kryddor i en tjockbottnad kastrull.
Smält på högsta värme och rör om ordentligt.
Fortsätt koka på medelhög värme till kolan uppnått cirka 130 grader.
Gör kulprov: ta en halv tesked kolasmet och häll i ett glas kallt vatten. Om du kan forma kolan till en kula är den klar!
Häll sedan kolan i en form som du klätt med bakplåtspapper, strössla eventuellt lite mer kanel över.
När kolan stelnat: klipp i bitar och gör karamellpaket av bakplåtspapper.
.
Chokladrutor med saltsöta mandlar och cashew
Enkelt godis som du skär i rutor inför servering efter julmaten.
.
100 gram mandel
50 gram saltade och rostade cashewnötter
50 gram mörk choklad
50 gram ljus choklad
.
Rosta mandeln försiktigt i ugn på 125 grader, sockra lite och salta lite.
Smält ihop chokladen över vattenbad.
Hacka cashewnötter och mandel grovt.
Blanda i nötterna i chokladblandningen och häll i långpanna som du klätt med bakplåtspapper.
Låt stelna helt, skär med vass kniv i rutor.