Söt kexchokladkaka till kalaset

Nu är vår lite korta vår kommen och jag får ny inspiration till både att baka och pyssla hemma. Fika på balkongen är en sann frihetskänsla efter vintern. I år ska jag odla jordgubbar i kruka för första gången, önska mig lycka till!

Kexchokladkaka.

Kexchokladkaka.

Foto:

Kafferepet recept2015-05-30 06:00

.

Snabb, och fransk, hallonkaka

Här är det viktigt att ha kallt smör då du ska hyvla det över kakan efteråt. Om du använder en form som är grund och stor så ta mer smör än i receptet, det ska nästan täcka hela ovansidan av kakan.

.

175 grader

8–10 bitar

.

2 ekologiska ägg

2 dl strösocker

2 1/2 dl ekologiskt vetemjöl

1 tsk äkta vaniljsocker

½ tsk bakpulver

½ tsk salt

200 g frysta hallon (men det går bra med tex röda vinbär också)

100 g kylskåpskallt smör

.

Klä en liten långpanna med bakplåtspapper.

Vispa ägg och socker poröst.

Vispa ner mjöl, vaniljsocker, salt och bakpulver i smeten.

Häll ut smeten i formen.

Strössla hallon jämnt över kakan. Hyvla smör över kakan med osthyvel.

Grädda kakan mitt i ugnen i cirka 35 minuter och låt den svalna.

.

Kexchokladkaka

Jag gjorde lite bakverk till ett barnkalas och denna passade extra bra till det.

Den är ganska söt så det är bra om man skär den i små bitar. Använd äggvitorna till att göra kokoskakorna sedan.

.

175 grader

.

3 st normalstora kexchoklad

6 msk smält smör

150 g mörk choklad

4 msk vispgrädde

3 ekologiska äggulor

1 tsk vaniljsocker

½ tsk salt

.

Smula sönder kexchokladen i en bunke och blanda ner det smälta smöret och blanda.

Blöt ett bakplåtspapper i vatten och krama ur. Släta ut pappret i en långsmal sockerkaksform.

Häll smeten i formen.

Grädda i 6­–7 minuter och låt svalna lite.

Smält chokladen och blanda ned grädden i chokladen. Rör ner vaniljsocker, salt och äggulor.

Låt svalna en stund och bred smeten över kexchokladbotten.

Låt stå kallt i kylen i cirka 4 timmar.

Skär med varm kniv i bitar, förvara kakan i kyl.

.

Jordgubbs-och hallonkaka med krispigt täcke

Den här kakan går fort att röra ihop och blir extra god med lite lättvispad grädde till.

.

200 grader

1 avlång sockerkaksform

.

Deg

150 g smör

1 dl strösocker

1 tsk bakpulver

1 ekologiskt ägg

1 krm salt

1 dl ekologiska havregryn

3 dl ekologiskt vetemjöl

.

4 dl frysta hallon och jordgubbar

1 msk strösocker

.

Klä en rund form med bakplåtspapper.

Häll alla ingredienserna till degen i en bunke. Blanda till en smulig deg.

Blanda hallonen med socker i en skål.

Tryck hälften av smuldegen i bottnen på formen. Häll hallonen ovanpå degen och smula över resten av degen. Grädda kakan mitt i ugnen i cirka 40–50 minuter.

.

Kokosbärkakor utan gluten

Jag har många vänner som är glutenkänsliga och denna kaka är enkel att göra och ha i frysen. Du kan byta fyllningen mot till exempel grädde med vanilj om du vill.

.

175 grader

20 dubbla kakor

.

Kakor

3 ekologiska äggvitor

2 dl strösocker

7 dl kokos

1 krm salt

1 tsk vaniljsocker

.

Fyllning

50 g Philadelphiaost

25 g rumsvarmt smör

1 dl florsocker

½ tsk salt

1 tsk äkta vaniljsocker

.

2 dl bär (tinade och avrunna eller färska)

.

Vispa äggvitor, vaniljsocker, salt och strösocker tills det är lite pösigt och vitt.

Rör ned kokos.

Klicka ut rundlar, cirka 40 stycken på en plåt med bakplåtspapper.

Grädda dem mitt i ugnen i cirka 10 minuter. Ta ut och platta till dem lite.

Låt kakorna svalna på ett ugnsgaller.

Vispa färskost, smör, florsocker och citronskal till en slät smet.

Har du jordgubbar så skivar du dem tunt.

Bred fyllningen på undersidan av kakorna.

Lägg bär på ena kakan och sätt ihop dem två och två.

Ewa Tanmark

Familj: Pojkvän, katt, extrabarn och såklart föräldrarna och syskon.

Bor: På Storgatan med nyfixad sommarbalkong.

Bäst i maj: Att få göra iordning uterummet, köpa plantor och äta frukost utomhus.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om