Vaniljhjärterutor på två sätt
Vaniljhjärterutorna är en av mina bästa kakor men jag gillar ju att experimentera lite så jag har testat med lite olika ingredienser.
.
Hallonvaniljhjärteruta
200 grader
500 g smör
10 dl ekologiskt vetemjöl
4 dl strösocker
4 msk äkta vaniljsocker
1 msk bakpulver
.
Fyllning
4 ekologiska ägg
2 dl kesella
5 dl crème fraiche
3 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
250 gram hallon
.
Blanda samman smör, mjöl, socker, vaniljsocker och bakpulver till en smuldeg i en matberedare. Tryck ut hälften av smuldegen i en långpanna, 30×40 cm, med bakpapper.
Fyllning: Blanda ägg, kesella, crème fraiche, socker och vaniljsocker. Häll fyllningen över degbottnen i långpannan. Häll sedan hallonen jämnt över kakan.
Smula resten av degen ovanpå fyllningen. Grädda kakan mitt i ugnen ca 30 min.
.
Chokladhjärteruta
200 grader
250 g smör
4½ dl ekologiskt vetemjöl
½ dl kakao
2 dl strösocker
1½ msk vaniljsocker
1½ tsk bakpulver
.
Fyllning
2 ekologiska ägg
1 dl kesella
2 dl crème fraiche
1½ dl strösocker
2 tsk äkta vaniljsocker
.
Blanda smöret med de torra ingredienserna till en smulig deg. Tryck ut 2/3 av degen i en liten, bakpappersklädd långpanna, ca 25×30 cm.
Fyllning: Rör ihop ägg, kesella, crème fraiche, strösocker och vaniljsocker. Häll fyllningen på smuldegen i långpannan. Strö över resten av smuldegen.
Grädda mitt i ugnen, ca 30 min. Låt svalna. Skär i rutor och pudra med florsocker.
.
Falska potatisbakelser
Det är bara att erkänna att min mamma är duktigast på att göra det här. Hon är magisk på så sätt bland annat. Men de här är väldigt goda de med, lite som att bjuda på konditoribakverk hemma!
.
200 grader
200 g smör
4 dl socker
4 ekologiska ägg
6 dl ekologiskt vetemjöl
3 tsk bakpulver
2 dl gräddfil
.
Smörkräm
200 g smör
2 dl florsocker
3 tsk äkta vaniljsocker
2 dl färdig marsansås
.
Garnering
300 g mandelmassa
2 msk kakao
.
Rör smör och socker krämigt. Tillsätt äggen. Rör i mjöl, bakpulver och mjölk.
Grädda smeten i en bakplåtspappersklädd långpanna i 15 minuter. Låt svalna.
Fyllning: Rör smör, florsocker och vaniljsocker krämigt. Blanda i marsansåsen. Bred smörkrämen över kakan. Riv mandelmassan över smörkrämen. Sikta kakao över.
Skär kakan i bitar.