Rutor med himmelska smaker

Detta är verkligen min tid. Jag älskar försommaren, när hägg och syren möts, vi får de första svenska primörerna i affären, det går att plocka in ängsblommor och jag tar på mina bomulls- och silkesskjortor på morgonen när jag ska klä mig. Snart är det loppis i badhusparken, man kan ta med frukosten i korg och dricka kaffe och äta smörgås i gröngräset efter att man avhandlat halva området. Välkommen sommar-Piteå, du är bäst. Bäst i världen.

Chokladrutor.

Chokladrutor.

Foto:

Kafferepet recept2016-05-27 11:18

Vaniljhjärterutor på två sätt

Vaniljhjärterutorna är en av mina bästa kakor men jag gillar ju att experimentera lite så jag har testat med lite olika ingredienser.

.

Hallonvaniljhjärteruta

200 grader

500 g smör

10 dl ekologiskt vetemjöl

4 dl strösocker

4 msk äkta vaniljsocker

1 msk bakpulver

.

Fyllning

4 ekologiska ägg

2 dl kesella

5 dl crème fraiche

3 dl strösocker

1 msk vaniljsocker

250 gram hallon

 .

Blanda samman smör, mjöl, socker, vaniljsocker och bakpulver till en smuldeg i en matberedare. Tryck ut hälften av smuldegen i en långpanna, 30×40 cm, med bakpapper.

Fyllning: Blanda ägg, kesella, crème fraiche, socker och vaniljsocker. Häll fyllningen över degbottnen i långpannan. Häll sedan hallonen jämnt över kakan.

Smula resten av degen ovanpå fyllningen. Grädda kakan mitt i ugnen ca 30 min.

.

Chokladhjärteruta

200 grader

250 g smör

4½ dl ekologiskt vetemjöl

½ dl kakao

2 dl strösocker

1½ msk vaniljsocker

1½ tsk bakpulver

.

Fyllning

2 ekologiska ägg

1 dl kesella

2 dl crème fraiche

1½ dl strösocker

2 tsk äkta vaniljsocker

.

Blanda smöret med de torra ingredienserna till en smulig deg. Tryck ut 2/3 av degen i en liten, bakpappersklädd långpanna, ca 25×30 cm.

Fyllning: Rör ihop ägg, kesella, crème fraiche, strösocker och vaniljsocker. Häll fyllningen på smuldegen i långpannan. Strö över resten av smuldegen.

Grädda mitt i ugnen, ca 30 min. Låt svalna. Skär i rutor och pudra med florsocker.

.

Falska potatisbakelser

Det är bara att erkänna att min mamma är duktigast på att göra det här. Hon är magisk på så sätt bland annat. Men de här är väldigt goda de med, lite som att bjuda på konditoribakverk hemma!

.

200 grader

200 g smör

4 dl socker

4 ekologiska ägg

6 dl ekologiskt vetemjöl

3 tsk bakpulver

2 dl gräddfil

.

Smörkräm

200 g smör

2 dl florsocker

3 tsk äkta vaniljsocker

2 dl färdig marsansås

.

Garnering

300 g mandelmassa

2 msk kakao

.

Rör smör och socker krämigt. Tillsätt äggen. Rör i mjöl, bakpulver och mjölk.

Grädda smeten i en bakplåtspappersklädd långpanna i 15 minuter. Låt svalna.

Fyllning: Rör smör, florsocker och vaniljsocker krämigt. Blanda i marsansåsen. Bred smörkrämen över kakan. Riv mandelmassan över smörkrämen. Sikta kakao över.

Skär kakan i bitar.

Ewa Tanmark

Bor: På Storgatan i Piteå.

Familj: Pojkvän, extrabarn, katten Doris.

Bäst i maj: Färskpotatisen, äntligen!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om