Jordnötsgömmor
Dessa kakor är vanliga i USA men ovanligt goda, mamma sa ”de är som en dessert” vilket är helt sant. Det är lite pyssligt att fixa med fyllningen men väl värt.
Ca 20 kakor
200°C
1,25 dl strösocker (plus mer för rullande)
1 dl packat farinsocker
125 g osaltat smör, mjukt
2,5 dl jordnötssmör (du ska ha en del i degen och resten som fyllning.)
1 tsk vaniljextrakt
1 stort ägg
2,25 dl vetemjöl
1 rågad dl kakao
1/2 tsk bakpulver
1 tsk salt
Vispa samman socker, smör och lite mer än ½ dl av jordnötssmöret tills blandningen är ljus och fluffig.
Tillsätt vanilj och ägg, vispa igen.
Blanda mjöl , kakao , bakpulver och salt (saltet är viktigt. Glöm inte det.)
Rör i mjölblandningen och rör om, blanda väl.
Ta en rågad matsked av kakdegen och platta till med händerna .
Ta ca 1 tesked jordnötssmör och placera den i mitten av choklad degen.
Vik in sidorna runt degen, täta så mycket du kan.
Forma kakan så den är jämn och rulla kakan i sockret .
Placera dem på kakan med cirka 3 cm mellanrum.
Grädda i ugn i 7-9 minuter.
Låt svalna på plåten.
Drömmar av silver
Det här är ett recept från en liten lapp jag hade i gömmorna, ett riktigt tantrecept.
Hemligheten med att få till drömmarna är att grädda på låg värme länge.
100°C
200 g smör
5 dl socker
1 äggula
2 tsk hjorthornssalt
2 tsk vaniljsocker
3 hg mjöl
Vispa samman smör och socker tills det är vitt. Tillsätt sedan ägg, hjorthornssalt, vaniljsocker och sist mjöl.
Blanda noggrant.
Gör små bollar av degen
Placera på en plåt med ca 3-4 cm mellanrum.
Grädda i 30 minuter.
När du tar ut kakorna kommer det en doft som inte är så angenäm, det är hjorthornssaltet som har förångats. Därför är det extra viktigt att låta kakorna vila och svalna innan du äter dem så allt verkligen hinner försvinna.
Tips: Jag brukar blanda i några matskedar extra smör och lite mandelflarn för att få mandeldrömmar.