Godaste kanelbullarna och äpplekaka

Visst får man känna att det är lite sorgesamt att sommaren är över? Jag försöker göra det bästa av det i alla fall, det känns skönt att andas hög och kall luft och så är allt så snyggt och färgstarkt omkring en såhär innan vintern tar över. Jag söker den perfekta vinterkappan, äter färskt viltkött och fina rotfrukter till middag med tända ljus. För det är en sak som är fin med hösten: stearinljus i de mörka kvällarna.

Ewa Sandborg.

Ewa Sandborg.

Foto: Simon Bertilsson

Kafferepet recept2016-09-24 06:00

Kanelbullar

.

Kanelbullar är nog det godaste jag vet. Nu bakar jag gärna egna men tycker såklart att min mammas är godast iallafall! Här är mitt bästa recept i alla fall, med manitoba cream-mjöl som du hittar bland de andra mjölsorterna i affären.

.

250 grader

cirka 50 bullar

50 g jäst

5 dl standardmjölk

150 g smör, rumsvarmt

2 msk socker

10–12 dl manitoba cream-mjöl

1 msk äkta vaniljsocker

1/2 tsk salt

.

Fyllning:

200 g smör, rumsvarmt

2 dl strösocker

2 msk vaniljsocker

5 msk kanel

.

Lös jästen i 37 grader varm mjölk. Tillsätt resten av ingredienserna i degspadet och arbeta degen i 15–20 minuter på medelhög hastighet. Under tiden som degen arbetas i maskinen kan du röra ihop ingredienserna till fyllningen så att den blir fluffig.

Låt degen jäsa i ca 50 minuter under bakduk.

Dela degen i fyra delar och kavla ut varje del till en stor rektangel. Bred på rikligt med fyllning och vik degen på mitten. Skär sedan upp degen som små byxor. Tvinna remsorna och snurra ihop till en bulle, lägg på bakpappersklädd plåt.

Låt bullarna jäsa under bakduk i cirka 45 minuter. Pensla de färdigjästa bullarna med ägg och strö över pärlsocker. Grädda bullarna i mitten av ugnen i 8–10 minuter.

.

Äpplekaka

.

175 grader

3–4 svenska äpplen, urkärnade och skalade

3 msk florsocker

1–2 msk kanel

1 msk äkta vaniljsocker

150 gram smör (rumsvarmt)

2 dl strösocker

3 ekologiska ägg

3 dl ekologiskt vetemjöl

1 tsk bakpulver

½ dl vatten

1 msk kanel

½ msk vaniljsocker

½ tsk salt

.

Skär äpplena i bitar och lägg i bunke eller i påse och blanda runt med socker, kanel och vaniljsocker. Vispa smöret tillsammans med strösocker så det blir vitt. Vispa i äggen till en slät smet. Vispa i mjölet blandat med bakpulver och vatten. Häll smeten i en liten långpanna. Häll äpplena ovanpå och tryck ner dem lite.

Grädda cirka 40–50 minuter, garnera sen med lite pärlsocker.

.

Om ingredienser och mjöl

Jag har börjat experimentera lite med olika sorters mjöl och socker i mina kakor och det blir verkligen olika resultat. Jag har bakat flera sorters bullar nu, bland annat med äpple i nu när de svenska är färska och fina!

Manitoba cream är ett sorts mjöl som konditorierna använder i sina vetedegar för att få riktigt fina, fluffiga bullar. Det man ska tänka på då man använder sig av det mjölet är att arbeta med degen länge, låta den jäsa ordentligt och använda stora bullformar. De blir betydligt större än de vanliga. Våga prova!

Ewa Sandborg

Bor: På Storgatan i Piteå.
Familj: Min kille Simon, katten Doris och extrabarn.
Bäst i september: Färska och kokta rödbetor med fetaost, pelargonerna går antingen hädan eller i vintervila och jag kan med gott samvete köpa massa nya blommor som ersätter dem. Och man får klä sig på riktigt igen! Skönt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om