Kanelbullar
.
Kanelbullar är nog det godaste jag vet. Nu bakar jag gärna egna men tycker såklart att min mammas är godast iallafall! Här är mitt bästa recept i alla fall, med manitoba cream-mjöl som du hittar bland de andra mjölsorterna i affären.
.
250 grader
cirka 50 bullar
50 g jäst
5 dl standardmjölk
150 g smör, rumsvarmt
2 msk socker
10–12 dl manitoba cream-mjöl
1 msk äkta vaniljsocker
1/2 tsk salt
.
Fyllning:
200 g smör, rumsvarmt
2 dl strösocker
2 msk vaniljsocker
5 msk kanel
.
Lös jästen i 37 grader varm mjölk. Tillsätt resten av ingredienserna i degspadet och arbeta degen i 15–20 minuter på medelhög hastighet. Under tiden som degen arbetas i maskinen kan du röra ihop ingredienserna till fyllningen så att den blir fluffig.
Låt degen jäsa i ca 50 minuter under bakduk.
Dela degen i fyra delar och kavla ut varje del till en stor rektangel. Bred på rikligt med fyllning och vik degen på mitten. Skär sedan upp degen som små byxor. Tvinna remsorna och snurra ihop till en bulle, lägg på bakpappersklädd plåt.
Låt bullarna jäsa under bakduk i cirka 45 minuter. Pensla de färdigjästa bullarna med ägg och strö över pärlsocker. Grädda bullarna i mitten av ugnen i 8–10 minuter.
.
Äpplekaka
.
175 grader
3–4 svenska äpplen, urkärnade och skalade
3 msk florsocker
1–2 msk kanel
1 msk äkta vaniljsocker
150 gram smör (rumsvarmt)
2 dl strösocker
3 ekologiska ägg
3 dl ekologiskt vetemjöl
1 tsk bakpulver
½ dl vatten
1 msk kanel
½ msk vaniljsocker
½ tsk salt
.
Skär äpplena i bitar och lägg i bunke eller i påse och blanda runt med socker, kanel och vaniljsocker. Vispa smöret tillsammans med strösocker så det blir vitt. Vispa i äggen till en slät smet. Vispa i mjölet blandat med bakpulver och vatten. Häll smeten i en liten långpanna. Häll äpplena ovanpå och tryck ner dem lite.
Grädda cirka 40–50 minuter, garnera sen med lite pärlsocker.
.
Om ingredienser och mjöl
Jag har börjat experimentera lite med olika sorters mjöl och socker i mina kakor och det blir verkligen olika resultat. Jag har bakat flera sorters bullar nu, bland annat med äpple i nu när de svenska är färska och fina!
Manitoba cream är ett sorts mjöl som konditorierna använder i sina vetedegar för att få riktigt fina, fluffiga bullar. Det man ska tänka på då man använder sig av det mjölet är att arbeta med degen länge, låta den jäsa ordentligt och använda stora bullformar. De blir betydligt större än de vanliga. Våga prova!