Fudgekaka med tryffeltopping

Kafferepet bjuder på rutor som påminner om barndomens kärleksmums.

Fudgekaka med kokoschips.

Fudgekaka med kokoschips.

Foto: Ewa Tanmark

Kafferepet recept2014-10-25 06:00

Oktober rustar inför vintern. Jag köper nygammal svart lång kappa på second hand och funderar över hur mycket tätare ullen är spunnen i äldre plagg, tar in vinterskorna från förrådet och smörjer in dem noggrant för att de ska hålla för slask och väta och söker nya sock-stickmönster på Pinterest.

Så kommer snön och livet känns ljusare, lättare och mysigare och min nedräkning till advent börjar. Till dess njuter jag av att Downton abbey börjat om och jag får ha hemmet fullt av tända ljus igen.

Chokladpaj

Förbered pajen dagen innan servering, den blir bäst dagen efteråt. Servera med lättvispad grädde.

175 grader

Ca 12 bitar

Pajdeg:

125 g rumsvarmt smör

3 dl ekologiskt vetemjöl

3 msk farinsocker

1 krm bakpulver

1 nypa salt

Fyllning:

3 dl vispgrädde

200 g godischoklad, grovhackad.

2 dl ljus sirap (men ta mörk om du bara har det)

3 msk farinsocker

1 nypa salt

3 ekologiska ägg

2 msk kakao

1 hg hackade nötter, jag gillar mest cashew och mandel men ta det du vill

Gör så här:

Blanda pajskalsingredienserna till en slät deg.

Tryck ut degen i en pajform som är 25 cm i diametet och förgrädda den i mitten av ugnen i ungefär 20 minuter.

Koka upp grädden och häll sedan grädden över chokladen och blanda tills det är en slät smet. Blanda i resten av ingredienserna, sist nötterna.

Häll fyllningen i det förgräddade pajskalet och grädda igen i 25-30 min.

Fyllningen kommer vara lite kladdig men låt pajen stå i kylen under natten så kommer den att få rätt konsistens.

Fudgekaka

Dessa rutor påminner lite om barndomens kärleksmums men är utan kaffesmak och så är de lite mastigare.

175 grader

Ca 20 st

125 g smör

2,5 dl strösocker

1 dl kakao

1 nypa salt

2 tsk äkta vaniljsocker

2 ekologiska ägg

1,5 dl ekologiskt vetemjöl

Tryffeltopping:

1,5 dl vispgrädde

200 g mörk choklad

1 tsk smör

Ev kokoschips

Gör så här:

Smält smöret i en kastrull. Tillsätt socker, kakao, salt, vaniljsocker och ägg i kastrullen och rör om.

Blanda i mjölet och rör ihop allt till en slät smet. Lägg i ett bakplåtspapper i en form, ca 18 x 25 cm. Häll smeten i formen och bred ut den med en slickepott.

Grädda kakan mitt i ugnen i ca 20–25 min. Låt den svalna i formen.

Chokladtryffel: Koka upp grädden i en kastrull.

Stäng av värmen och låt chokladen och smöret smälta i eftervärmen. Rör om. Låt den stå i kylen i någon timme och tjockna, men inte stelna. Rör om då och då.

Bred ut tryffeln på kakan när den tjocknat och blivit bredbar.

Skär kakan i rutor, ca 5 x 4 st.

Strö på kokoschipsen och ev lite flingsalt för vuxnare smak.

Ewa Tanmark

Bor: Djupviken, vid Fårösundet som nu frusit. För två månader sedan badade folk fortfarande på kvällarna här.

Familj: Man, tre extrabarn och tre kattflickor.

Gör: Kommunikatör, copywriter, hemslöjdsordförande i Norrbotten och så lite datanörderi.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om