.
Dansbanekakor
Denna kaka är klassisk, men jag åt den först i påsk när jag var på besök i Skåne. Jag var ju givetvis tvungen att ändra på receptet lite!
.
225 grader
.
4,5 dl ekologiskt vetemjöl
2 tsk äkta vaniljsocker
1/2 tsk bakpulver
50 g korinter ( men ta tex torkade blåbär eller tranbär om du vill!)
150 g rumsvarmt smör
1 dl crème frâiche
1 nypa salt
.
2 dl strösocker till utbakning
.
Blanda mjöl, vaniljsocker, bakpulver och korinter väl i en bunke.
Arbeta in smör med fingrarna till en smulig massa.
Tillsätt crème fraiche och arbeta raskt samman degen.
Dela den i två lika bitar, forma rullar och och låt deglängderna stadga sig i kylen en stund.
Skär varje rulle i tolv lika skivor.
Tryck ut med fingrarna på sockrat fat till platta kakor med cirka åtta centimeters diameter. Vänd och sockra även andra sidan.
Lägg på bakplåtspappersklädd plåt och grädda till lite gyllene färg i ugnens nedre i åtta till tio minuter.
Låt svalna på galler, förvara kakorna i en tät burk.
.
Paj med jordgubbar och vit choklad
Varje vår längtar jag efter bakverk med bär som hör sommaren till. Den här pajen blir lagom söt, servera med en klick grädde om du så önskar.
.
200 grader
.
Deg
3 dl ekologiskt vetemjöl
0,5 dl socker
150 g smör
1 tsk salt
.
Fyllning
1 l frysta jordgubbar
2 msk socker
1 tsk vaniljsocker
2 msk ekologiskt vetemjöl
100 g hackad vit choklad
.
Blanda mjöl, socker och smör till en smuldeg.
Lägg hälften i en smord sockerkaksform och tryck till.
Rensa jordgubbarna och dela i bitar, häll över pajdegen i formen.
Strössla över socker, vaniljsocker och potatismjöl.
Häll över den vita chokladen och den resterande smuldegen över bären och grädda i cirka 20 minuter.
.
Bakvätskor
Jag förespråkar att testa med olika bakvätskor. Många människor är dessutom allergiska, så testa att byta mot annat än det som anges i receptet.
Jag använder väldigt sällan mjölk då jag anser att smaken blir fadd av mjölk. Jag gillar mer tjocka mejeriprodukter såsom gräddfil, crème frâiche och kvarg.
Men i bullar kan det gå lika bra med vatten och laktosfritt smör för den som är laktoskänslig.
Testa dig fram, tänk att bakning är kemi och du kommer med stor sannolikhet inte att förstöra ditt bakverk. Jag har jobbat på femstjärnig restaurang där vi bytte degvätskan i brödet mot apelsinläsk och det blev väldigt gott!