Kanel- och kardemummakaka
God, snabb och saftig kaka som också ryms i en sockerkaksform.
.
175 grader
En liten långpanna
.
100 g smör, rumsvarmt
3 dl strösocker
1 ekologiskt ägg
2 tsk kardemumma
2 tsk kanel
½ msk äkta vaniljsocker
5 dl ekologiskt vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 ½ dl gräddfil
.
Vispa smör, vaniljsocker och socker. Tillsätt ägg, kanel och kardemumma och vispa en stund till.
Tillsätt mjöl, bakpulver och gräddfil. Rör snabbt ihop allt till en slät smet.
Häll smeten i en bakplåtspappersklädd form.
Grädda kakan längst ner i ugnen i cirka 45 minuter.
Testa med en provsticka att kakan är klar.
Låt svalna i formen.
.
Brownie med nötcreme
Jätteenkel och god kaka, var försiktig så du inte bränner den bara för hasselnöt blir beskt då. För dig som gillar nutella är detta som en dröm.
.
175 grader
En avlång sockerkaksform
.
375 g hasselnötscreme eller nutella
2 ekologiska ägg
1 tsk äkta vaniljsocker
2 msk kakao
1 stor nypa salt
1 dl ekologiskt vetemjöl
3 msk kallt kaffe
.
Vispa nötcremen och äggen i cirka en till två minuter, använd elvisp.
Tillsätt salt, kakao, kaffe, vaniljsocker och vetemjöl och vispa till en fin smet.
Klä formen med bakplåtspapper och bred ut smeten i en form.
Grädda kakan mitt i ugnen i 15–20 minuter. Känn med en provsticka, den ska vara lite torrare än en kladdkaka. Låt kakan svalna i formen.
Servera med grädde om du önskar.
.
Dulche de leche-glass
Detta blir en fantastiskt god efterrätt och du behöver inte ha en elvisp för att tillreda den. Byt smaksättning i glassen mot vad som helst som passar med kolasmaken, tänk bara på att vara försiktig med att tillsätta mer sötma.
.
1 burk karamelliserad mjölk
7 dl ekologisk vispgrädde
1,5 hg salta mandlar
.
Vispa samman grädde och karamelliserad mjölk tills den tjocknar och blir lite toppig.
Rör i mandlarna.
Häll i en form och frys in ett par timmar.
Servera med en kopp starkt kaffe.