Baka till sportlovet

Februari är lite av en mellanmånad, liksom november. Men ljuset återvänder, vackra vårvinterdagar då det passar att gå ut på isen och sitta på sparken och fika. Båda kakorna i detta Kafferep går fort att göra, vispa ihop en kaka på morgonen och ta med ut på din vinterutflykt.

Kaka med kanel och kardemumma.

Kaka med kanel och kardemumma.

Foto: Ewa Tanmark

Kafferepet recept2015-02-21 06:00

Kanel- och kardemummakaka

God, snabb och saftig kaka som också ryms i en sockerkaksform.

.

175 grader

En liten långpanna

.

100 g smör, rumsvarmt

3 dl strösocker

1 ekologiskt ägg

2 tsk kardemumma

2 tsk kanel

½ msk äkta vaniljsocker

5 dl ekologiskt vetemjöl

2 tsk bakpulver

2 ½ dl gräddfil

.

Vispa smör, vaniljsocker och socker. Tillsätt ägg, kanel och kardemumma och vispa en stund till.

Tillsätt mjöl, bakpulver och gräddfil. Rör snabbt ihop allt till en slät smet.

Häll smeten i en bakplåtspappersklädd form.

Grädda kakan längst ner i ugnen i cirka 45 minuter.

Testa med en provsticka att kakan är klar.

Låt svalna i formen.

.

Brownie med nötcreme

Jätteenkel och god kaka, var försiktig så du inte bränner den bara för hasselnöt blir beskt då. För dig som gillar nutella är detta som en dröm.

.

175 grader

En avlång sockerkaksform

.

375 g hasselnötscreme eller nutella

2 ekologiska ägg

1 tsk äkta vaniljsocker

2 msk kakao

1 stor nypa salt

1 dl ekologiskt vetemjöl

3 msk kallt kaffe

.

Vispa nötcremen och äggen i cirka en till två minuter, använd elvisp.

Tillsätt salt, kakao, kaffe, vaniljsocker och vetemjöl och vispa till en fin smet.

Klä formen med bakplåtspapper och bred ut smeten i en form.

Grädda kakan mitt i ugnen i 15–20 minuter. Känn med en provsticka, den ska vara lite torrare än en kladdkaka. Låt kakan svalna i formen.

Servera med grädde om du önskar.

.

Dulche de leche-glass

Detta blir en fantastiskt god efterrätt och du behöver inte ha en elvisp för att tillreda den. Byt smaksättning i glassen mot vad som helst som passar med kolasmaken, tänk bara på att vara försiktig med att tillsätta mer sötma.

.

1 burk karamelliserad mjölk

7 dl ekologisk vispgrädde

1,5 hg salta mandlar

.

Vispa samman grädde och karamelliserad mjölk tills den tjocknar och blir lite toppig.

Rör i mandlarna.

Häll i en form och frys in ett par timmar.

Servera med en kopp starkt kaffe.

Ewa Tanmark

Gör: Kommunikatör, författare och föreläsare.

Familj: Stor och brokig.

Bäst i februari: Att vårvintern börjar, äta apelsin på isen och dricka kaffe ur termosmugg på morgonpromenaden till jobbet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om