Baka: Kolapaj hjärta äpple

September har gått så fort, kanske för att denna månad känts som en förlängning på sommaren. Vardagslivet har som sparkat igång på allvar och jag vill förnya allt i garderob, hem och skafferi. Jag och grannen har haft loppis så det ryms nya second hand-fynd hemma. Provbaka min nya kolaäppelpaj, låt den gärna stå över natten innan ni avnjuter den.

Har knäckt virkningskoden.

Har knäckt virkningskoden.

Foto: Ewa Tanmark

Kafferepet recept2014-09-27 06:00

Kolapaj med äpple och nötter

Min vän Lisa bad mig göra en kolapaj med nötter i, detta blev resultatet. Du kan strunta i vaniljvispen och äta lite glass till om du tycker det är godare.

200 grader

Ingredienser

Pajdeg:

125 g smör

3 dl vetemjöl

1 msk socker

2 msk vatten

Fyllning:

4 äpplen, jag tog svenska.

1 burk karamelliserad mjölk

1 msk kanel

3 msk socker

1 msk smör

2 hg blandade nötter (tex cashew, valnöt, mandel, hasselnöt ­– gärna saltade)

Vaniljvisp

Hackade hasselnötter

Gör så här:

Blanda samman smör, mjöl och socker i bakmaskin eller med elvisp.

Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en deg.

Tryck ut degen i en form på ca 24 cm i diameter, nagga botten och ställ i kylen i ca 10-20 minuter.

Förgrädda pajskalet i 10 minuter.

Under tiden så skalar du och skivar äpplena.

Fräs dem i smör med socker och kanel på medelvärme i ca 10 minuter tills de börja bli mjuka och häll då på nötterna.

Häll i karamelliserad mjölk i stekpannan och låt puttra en stund.

Häll blandningen i pajskalet och grädda 30 minuter.

Låt svalna.

Vispa vaniljvispen och häll på kakan, strössla över hasselnötterna.

Dubbelchokladkakor

Dessa får inte gräddas för länge, då blir de torra!

175 grader

Ingredienser:

100 g mörk godischoklad

30 g smör

1 ekologiskt ägg

100 g kondenserad, sötad mjölk (inte hela burken alltså)

1/2 tsk äkta vaniljsocker

110 g ekologiskt vetemjöl

3/4 tsk bakpulver

1 liten nypa salt

50 g vit choklad

Gör så här:

Smält samman smör och den mörka chokladen. Låt svalna och tillsätt den kondenserade mjölken.

Arbeta in resten av ingredienserna och jobba ihop till en smidig deg.

Hacka den vita chokladen och arbeta in den i degen. Gör bollar av degen och lägg på bakplåtspapperklädd plåt eller i formar. Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter.

Ewa Tanmark

Bor: Djupviken i Piteå.

Familj: Maken Petter, tre extrabarn och tre kattflickor.

Gör: Jobbar som tusan och nyss knäckt virkningskoden. Det är något oerhört ljuvligt i att förstå ett nytt hantverk.

Äter gärna: Bovetevåfflor, recept finns på bloggen. Fantastiskt mycket bättre för mättnad och mage än vanliga men ändå väldigt gott.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om