Kolapaj med äpple och nötter
Min vän Lisa bad mig göra en kolapaj med nötter i, detta blev resultatet. Du kan strunta i vaniljvispen och äta lite glass till om du tycker det är godare.
200 grader
Ingredienser
Pajdeg:
125 g smör
3 dl vetemjöl
1 msk socker
2 msk vatten
Fyllning:
4 äpplen, jag tog svenska.
1 burk karamelliserad mjölk
1 msk kanel
3 msk socker
1 msk smör
2 hg blandade nötter (tex cashew, valnöt, mandel, hasselnöt – gärna saltade)
Vaniljvisp
Hackade hasselnötter
Gör så här:
Blanda samman smör, mjöl och socker i bakmaskin eller med elvisp.
Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en deg.
Tryck ut degen i en form på ca 24 cm i diameter, nagga botten och ställ i kylen i ca 10-20 minuter.
Förgrädda pajskalet i 10 minuter.
Under tiden så skalar du och skivar äpplena.
Fräs dem i smör med socker och kanel på medelvärme i ca 10 minuter tills de börja bli mjuka och häll då på nötterna.
Häll i karamelliserad mjölk i stekpannan och låt puttra en stund.
Häll blandningen i pajskalet och grädda 30 minuter.
Låt svalna.
Vispa vaniljvispen och häll på kakan, strössla över hasselnötterna.
Dubbelchokladkakor
Dessa får inte gräddas för länge, då blir de torra!
175 grader
Ingredienser:
100 g mörk godischoklad
30 g smör
1 ekologiskt ägg
100 g kondenserad, sötad mjölk (inte hela burken alltså)
1/2 tsk äkta vaniljsocker
110 g ekologiskt vetemjöl
3/4 tsk bakpulver
1 liten nypa salt
50 g vit choklad
Gör så här:
Smält samman smör och den mörka chokladen. Låt svalna och tillsätt den kondenserade mjölken.
Arbeta in resten av ingredienserna och jobba ihop till en smidig deg.
Hacka den vita chokladen och arbeta in den i degen. Gör bollar av degen och lägg på bakplåtspapperklädd plåt eller i formar. Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter.