.
Torkade blomblad i burk
Vi minns alla den tid då vi torkade rosor i knippen på väggen. De blev ofta dammiga och lite läskiga med tiden.
Jag torkar blommorna i förrådet, inte bara rosor utan också andra, och tar sedan av stjälken och delar på bladen. Sedan har jag en tätslutande, ren, burk som jag lägger bladen i och försluter. Det blir ett fint stilleben som inte samlar damm.
.
Blommor i små vaser
Nu kommer tiden då blommorna blir färre men en del finns ändå kvar! Jag plockar in de sista och sätter dem i olika mindre vaser tillsamman på vardags- eller middagsbordet vilket ger en lite mer ”skir” känsla som är rolig. Flaskorna och vaserna finner jag på loppis eller återanvänder små flaskor som innehållit till exempel bakingredienser eller kryddor av olika slag.
.
Om ägg
Fyll en skål eller en stor kopp med vatten och lägg i ägget.
Sjunker det till botten är det färskt, reser det sig upp men inte flyter upp till ytan är det cirka en vecka sedan det värptes och fortfarande helt fint men flyter det upp till ytan börjar det bli gammalt. Kläck ägget i en egen skål och lukta på det. Luktar det inget så är det inget fel på det. Vi har väldigt restriktiva regler inom EU för ägg men du är klok nog att avgöra själv. Minska matavfallet på såhär vis. Och köp som sagt ekologiska, både för hönornas och ditt bakverks skull.
.
Om bär och frukt
Skölj din frukt och bär i vatten och lägg dem i en skål med vitvinsvinäger och vatten för att ta bort det som gör att de blir dåliga fort.
Frys in bären i små portioner: du kanske inte vill göra full laddning med sylt samtidigt, har ett mindre hushåll eller vill ha små smoothie-portioner. Köp hem nu eller plocka medan det finns och ladda inför vintern då c-vitaminerna behövs som allra mest!