Sensommarens chokladfavorit

Jag tycker sällan att kakor blir lika bra på sommaren, jag vet inte om det är jag själv som blir för varm eller om det är rötmånaden som gör alla ingredienser lite känsliga. Men nu när det är sensommar så får jag större lust att baka igen. Chokladtoscan är en för sommaren ny favorit, jag och min kille åt den på Swensbylijda en varm julidag och sen var jag tvungen att göra en egen version givetvis.

Hastbullar.

Hastbullar.

Foto: Ewa Tanmark

Kafferepet bakar2015-08-22 06:00

.

Chokladkaka med tosca

Nästan alla gillar toscakaka, den är god att äta till efterrätt med lite grädde men också till en kopp svart kaffe som den är bara.

.

200 grader

.

Kaka:

200 g osaltat smör

4 st ekologiska ägg

5 dl strösocker

1 tsk vaniljpulver (ta 2 tsk vaniljsocker annars)

2 krm salt

1 dl kakao

3 dl ekologiskt vetemjöl

.

Tosca:

5,5 dl kokosflingor

1 dl ljus sirap

2 dl strösocker

1.5 dl ekologisk vispgrädde

75 g osaltat smör

1 krm salt

.

Smält smöret. Klä en långpanna eller en ugnsform, ca 25x35 cm med bakplåtspapper. Blöt pappret under vatten, krama ihop till en boll så att överflödet rinner av, då är det lättare att klä pannan!

Vispa ägg och socker pösigt med elvisp.

Vispa i vaniljsocker, salt och kakao.

Vispa i vetemjöl och det smälta smöret till en jämn smet.

Bred ut kakan i långpannan.

Grädda mitt i ugnen i cirka 15 minuter.

Gör din toscasmet under tiden: Häll kokosflingor, sirap, socker, grädde och smör i en kastrull.

Sätt på plattan på medelvärme och rör om när smöret smälter så det blir en jämn smet. Låt sedan koka upp, sjud sedan i ca 5 minuter.

När kakan är klar tar du ut den från ugnen och breder på glasyren.

Grädda ytterligare 10 minuter i ugnen tills kakan fått fin färg.

Skär i fina bitar.

.

Hastbullar med äpple

Nu är det äppeltider, köp fina äpplen och gör hastbullar till eftermiddagsfikat. Det går, förstås, att byta äpplen mot tex päron om du vill vara lite järv!

.

225 grader

16–18 bullar

.

2 äpplen

2 tsk kanel

4 tsk strösocker

1 tsk vaniljpulver

3 msk äppelmos

.

Smet:

6 dl ekologiskt vetemjöl

3 tsk bakpulver

1 dl strösocker

2 tsk kanel

2 krm salt

125 g osaltat smör

1 ekologiskt ägg

2 dl crème fraiche (34 procent)

0,5 dl vatten

.

Kärna ur äpplena och skär dem i små bitar, blanda med socker, kanel, vanilj och äppelmos.

Blanda torra ingredienser i en bunke.

Smält smöret.

Rör i smör, ägg och mjölk i bunken och vispa med elvisp.

Fördela smeten i muffinsformar på en plåt och skeda i äppelblandningen.

Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter eller tills bullarna fått en fin ljus gyllenbrun färg.

Ta ut bullarna och låt dem svalna med en kökshandduk över.

Ewa Tanmark

Ålder: 36.

Familj: Pojkvän, katt, extrabarn.

Bäst i augusti: Att det blir mörkt på kvällen igen, kräftpremiär (jag älskar skaldjur!), att det går att plocka och äta så mycket svenska bär och frukter.

Längtar till: Att få ha skinnjackan igen och ta på mig mina Dr Martens. Snart härlig höst.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om