.
Chokladkaka med tosca
Nästan alla gillar toscakaka, den är god att äta till efterrätt med lite grädde men också till en kopp svart kaffe som den är bara.
.
200 grader
.
Kaka:
200 g osaltat smör
4 st ekologiska ägg
5 dl strösocker
1 tsk vaniljpulver (ta 2 tsk vaniljsocker annars)
2 krm salt
1 dl kakao
3 dl ekologiskt vetemjöl
.
Tosca:
5,5 dl kokosflingor
1 dl ljus sirap
2 dl strösocker
1.5 dl ekologisk vispgrädde
75 g osaltat smör
1 krm salt
.
Smält smöret. Klä en långpanna eller en ugnsform, ca 25x35 cm med bakplåtspapper. Blöt pappret under vatten, krama ihop till en boll så att överflödet rinner av, då är det lättare att klä pannan!
Vispa ägg och socker pösigt med elvisp.
Vispa i vaniljsocker, salt och kakao.
Vispa i vetemjöl och det smälta smöret till en jämn smet.
Bred ut kakan i långpannan.
Grädda mitt i ugnen i cirka 15 minuter.
Gör din toscasmet under tiden: Häll kokosflingor, sirap, socker, grädde och smör i en kastrull.
Sätt på plattan på medelvärme och rör om när smöret smälter så det blir en jämn smet. Låt sedan koka upp, sjud sedan i ca 5 minuter.
När kakan är klar tar du ut den från ugnen och breder på glasyren.
Grädda ytterligare 10 minuter i ugnen tills kakan fått fin färg.
Skär i fina bitar.
.
Hastbullar med äpple
Nu är det äppeltider, köp fina äpplen och gör hastbullar till eftermiddagsfikat. Det går, förstås, att byta äpplen mot tex päron om du vill vara lite järv!
.
225 grader
16–18 bullar
.
2 äpplen
2 tsk kanel
4 tsk strösocker
1 tsk vaniljpulver
3 msk äppelmos
.
Smet:
6 dl ekologiskt vetemjöl
3 tsk bakpulver
1 dl strösocker
2 tsk kanel
2 krm salt
125 g osaltat smör
1 ekologiskt ägg
2 dl crème fraiche (34 procent)
0,5 dl vatten
.
Kärna ur äpplena och skär dem i små bitar, blanda med socker, kanel, vanilj och äppelmos.
Blanda torra ingredienser i en bunke.
Smält smöret.
Rör i smör, ägg och mjölk i bunken och vispa med elvisp.
Fördela smeten i muffinsformar på en plåt och skeda i äppelblandningen.
Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter eller tills bullarna fått en fin ljus gyllenbrun färg.
Ta ut bullarna och låt dem svalna med en kökshandduk över.