När syrligt möter sött

Jag drömmer fortfarande om egen trädgård men har i år, igen, fått ta del av andras. Jag har plockat krusbär, svartvinbär, hallon och så blåbär i skogen. Magiskt det här med allemansrätten tänker jag. Sverige är fint på det sättet.

Krusbärspaj och cowboykakor.

Krusbärspaj och cowboykakor.

Foto: Ewa Tanmark

Kafferepet bakar2015-09-19 06:00

.

Krusbärskaka

Sött och syrligt är så gott tillsammans tycker jag. Om man inte har krusbär kan man prova med röda vinbär också och eventuellt riva lite vit choklad över i slutet av gräddningen.

.

175 grader

.

100 g smör

1 ekologiskt ägg

2 dl socker

2½ dl ekologiskt mjöl

2 tsk bakpulver

1 tsk vaniljpulver (ta annars äkta vaniljsocker men 2 tsk)

krusbär

.

Vispa rumsvarmt smör och socker.

Rör i övriga ingredienser.

Häll i smeten en kakform som är klädd med bakplåtspapper.

Halvera krusbär och täck kakan med bär: snittytan nedåt.

Grädda i mitten av ugnen i ungefär 30 minuter.

.

Cowboycookies

I USA gör man dessa kakor om hösten. De får inte gräddas för länge, då blir de lite för mycket som skorpor i konsistensen. Byt ut mandeln mot annat om du inte tål det. Prova grädda en testkaka först.

.

175 grader

Ca 25 kakor

.

100 g mjukt smör

1 dl mjukt farinsocker

1 dl socker

1 ekologiskt ägg

0,5 dl neutral olja

1 tsk vaniljpulver

1 dl ekologiskt havregryn

1 dl lätt krossade cornflakes

1,5 dl riven kokos

1,5 dl mandel (eller andra nötter)

3 dl ekologiskt vetemjöl

1 krm salt

0,5 tsk bakpulver

200 g hackad mjölkchoklad (inte blockchoklad)

.

Vispa smör, farinsocker och socker luftigt.

Vispa i ägg, olja och vanilj.

Blanda i havregryn, cornflakes, kokos och nötter.

Blanda mjöl, salt och bakpulver och slutligen den hackade choklad.

Forma bollar av degen och platta ut dem till rundlar på plåt med bakplåtspapper.

Grädda 10-15 minuter tills kakorna får en gyllene färg.

Ewa Tanmark

Gör: Produktionsledare på kommunikationsbyrå i Luleå

Bäst i september: Att man får klä sig ordentligt igen, hög luft, vackra färger och långkok.

Bor: Mitt i Piteå.

Familj: Stor!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om