.
Krusbärskaka
Sött och syrligt är så gott tillsammans tycker jag. Om man inte har krusbär kan man prova med röda vinbär också och eventuellt riva lite vit choklad över i slutet av gräddningen.
.
175 grader
.
100 g smör
1 ekologiskt ägg
2 dl socker
2½ dl ekologiskt mjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljpulver (ta annars äkta vaniljsocker men 2 tsk)
krusbär
.
Vispa rumsvarmt smör och socker.
Rör i övriga ingredienser.
Häll i smeten en kakform som är klädd med bakplåtspapper.
Halvera krusbär och täck kakan med bär: snittytan nedåt.
Grädda i mitten av ugnen i ungefär 30 minuter.
.
Cowboycookies
I USA gör man dessa kakor om hösten. De får inte gräddas för länge, då blir de lite för mycket som skorpor i konsistensen. Byt ut mandeln mot annat om du inte tål det. Prova grädda en testkaka först.
.
175 grader
Ca 25 kakor
.
100 g mjukt smör
1 dl mjukt farinsocker
1 dl socker
1 ekologiskt ägg
0,5 dl neutral olja
1 tsk vaniljpulver
1 dl ekologiskt havregryn
1 dl lätt krossade cornflakes
1,5 dl riven kokos
1,5 dl mandel (eller andra nötter)
3 dl ekologiskt vetemjöl
1 krm salt
0,5 tsk bakpulver
200 g hackad mjölkchoklad (inte blockchoklad)
.
Vispa smör, farinsocker och socker luftigt.
Vispa i ägg, olja och vanilj.
Blanda i havregryn, cornflakes, kokos och nötter.
Blanda mjöl, salt och bakpulver och slutligen den hackade choklad.
Forma bollar av degen och platta ut dem till rundlar på plåt med bakplåtspapper.
Grädda 10-15 minuter tills kakorna får en gyllene färg.