Med äppelswirl och muscavadosocker

Äppelswirl och kanel. Snabba kakormed muscavado och choklad. Kafferepet höstbakar och här får du recepten!

Foto: Ewa Tanmark

Kafferepet bakar2014-08-30 06:00

Snabb kanelkaka med äppelswirl

Denna vispar du ihop på ett kick! Har du inte äppelmos, ta någon sylt du har hemma och uteslut kanelen.

175 grader

1 ägg

1 dl strösocker

1 ½ tsk bakpulver

1 dl gräddfil

(går bra med lätt crème frâiche, kvarg eller filmjölk också)

50 g smält smör

2 ½ dl ekologiskt vetemjöl

2 tsk äkta vaniljsocker

4 msk äppelmos

kanel

ev pärlsocker (mest för att det är tjusigt)

Gör så här:

Klä en rund form, 20–22 cm i diameter eller en avlång form med bakplåtspapper.

Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt resten av ingredienserna, lite kanel (utom äppelmos) och rör ihop allt till en slät smet.

Häll ut smeten i formen.

Blanda äppelmoset med kanel och häll det som en rand i mitten av kakan. Stick ned en sked och rör den fram och tillbaka i kaksmeten så moset blandas lite i kakan, men inte helt. Pudra kanel och strö pärlsocker över kakan.

Grädda mitt i ugnen i 30–35 min. Känn med en provsticka att kakan är klar. Låt svalna i formen. Lyft sedan upp kakan med papperet.

Mjölkchokladsnitt

Mjölkchokladen går givetvis att byta mot annan choklad: med mint, laktrits, daim eller schweitzernöt. De här kakorna går fort att göra och alla kommer älska dem.

175 grader

175 g rumsvarmt smör

½ dl mörkt muscovadosocker

½ dl socker

1 tsk vaniljsocker

3 msk sirap (60 gram)

1½ tsk bakpulver

5 dl ekologiskt mjöl

½ tsk salt

200 g mjölkchoklad

Gör så här:

Lägg mjölkchokladen i sin förpackning i en plastpåse och slå på den med hammare. Byt sida och slå på den andra. När du öppnar är den trasig, smula den lite.

Vispa smör, socker, muscovadosocker, sirap och vaniljsocker poröst.

Blanda de torra varorna och chokladen för sig. Vispa ned mjölblandningen i smörsmeten.

Lägg ett bakplåtspapper på en ugnsplåt. Forma ihop degen till tre längder som är lika långa som din ugnsplåt. Tryck till dem lite med handen, ha mellanrum så de inte flyter ihop.

Grädda mitt i ugnen i ca 18–20 min tills kakan börjar spricka lite på ovansidan men känns hård om man trycker lite på den.

Ta ut ur ugnen, ta en kall, ren kniv och skär längderna i snittar. Låt svalna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om