.
Recept
.
Kladdkaka med äpple
Kladdkaka är ju Sveriges nationalefterrätt, det går dessutom att göra den i så många former. Denna är med äpple, jag skulle rekommendera att använda svenska äpplen om du hittar det i affären.
.
175 grader
1 sockerkaksform
.
3 ekologiska ägg
4 ½ dl strösocker
200 g smör, rumsvarmt
3 ¾ dl ekologiskt vetemjöl
2 msk äkta vaniljsocker
2–3 äpplen, skalade och rivna
1 tsk salt
.
Vispa samman ägg och socker och vispa sedan i det rumsvarma smöret.
Tillsätt mjöl och vaniljsocker och rör ihop allt till en slät smet. Skala och riv äpplena och blanda ner det i smeten.
Häll smeten i en smord och bröad form. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 25–35 min. Den ska fortfarande vara lite kladdig i mitten när den är klar. Känn med en provsticka när kakan är klar beroende på hur kladdig du vill ha den.
Låt kakan kallna innan servering som görs bäst med lite vaniljglass.
.
Snittkakor med Japp eller vit choklad och mandel
Jag tycker om att göra flera olika kakor från samma grunddeg. Ta det du gillar bäst, detta är verkligen en barnkalaskaka!
.
175 grader
Ca 25 kakor
.
150 smör
3¾ dl ekologiskt vetemjöl
1½ dl strösocker
3 msk kakao
3 msk/60g ljus sirap
1½ tsk äkta vaniljsocker
1½ tsk bakpulver
1 dubbel Japp, delad i små bitar eller 100 gram vit choklad i bitar
Ev mandelspån
.
Nyp ihop alla ingredienser utom jappbitarna till en deg. Om den inte riktigt tar ihop kan du tillsätta lite vatten bara.
Rulla degen till två längder och lägg på plåten och gör en skåra i mitten av längderna.
Tryck ner jappbitarna eller den vita chokladen ordentligt i skåran.
Grädda långt i ugnen i ca 15 minuter.
Strössla ev rostad mandel över kakorna.
Låt svalna och skär i snittar.
.
Havrekakor med korinter
Den här kakan behöver väl ingen presentation, alla har ätit de här klassiska kakorna hemma hos våra mor- eller farföräldrar. Kärleksfullt goda.
.
175 grader
Ca 30 st
.
1 dl korinter
1½ dl strösocker
3 dl ekologiska havregryn
1½ dl ekologiskt vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1 msk vaniljsocker
150 g rumsvarmt smör
1 tsk salt
.
Blanda korinter, socker, vaniljsocker, salt havregryn, vetemjöl och bikarbonat.
Tillsätt mjukt smör och rör samman till en deg.
Forma degen till små kulor och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
Platta till kakorna lite. Grädda kakorna i mitten av ugnen i ca 15 minuter.