Det naturgrå huset sticker ut med en orangefärgad dörr som påminner om midnattssolen. Här på Mästertoppen trivs Helena Sundström, hennes man och deras två barn samt Helenas bror Håkan Björkman.
– Innan vi byggde stugan var vi ofta uppe över dagen. Vi åkte slalom, körde skoter och hälsade på kompisar. När vi fick nys om att det var en tomt till salu växte tanken på att bygga en stuga. Vi visste redan att vi skulle få superhärliga grannar, säger Helena.
.
Familjen gillar att umgås med både släkt och vänner. Därför var smarta lösningar för många sovplatser och mycket förvaring utgångspunkten när Helenas bror Håkan ritade stugan. Att både ritningarna och byggandet skulle ske i familjen var självklart, då Helena och hennes bror till vardags driver familjeföretaget Villa Varm. Nu har de också en stuga ihop, men med bygget fick de tänka lite annorlunda.
– I vanliga fall är söder viktigt när man placerar ett hus på tomten, men här gjorde vi tvärtom och utgick från norr istället. På så sätt ser man slalombacken och gatan utanför genom de stora fönsterpartierna i köket och vardagsrummet. För att ta vara på solen har vi istället byggt en veranda mot söder.
.
Familjen begränsade byggytan till 100 kvadratmeter, för att något skjul på gården skulle rymmas inom bygglovet. Utanför finns också stor parkering med plats för både bilar, släp och fyrhjulingar.
En smart lösning är att man kan gå direkt från garaget in i tvättstugan, där det finns gott om plats för att hänga upp otympliga utekläder, pjäxor och hjälmar. Torkskåpet arbetar hårt för att torka diverse blöta uteplagg.
– Vi är supernöjda att vi byggde tvättstuga, då slipper man ta med sänglinne och annat utan kan tvätta upp sakerna på plats och lämna här, säger Helena.
.
Eftersom byggreglerna för fritidshus skiljer sig en del jämfört med när man bygger ett vanligt bostadshus har man inte behövt handikappanpassa på samma sätt. Det har familjen bland annat nyttjat genom att låta det stora badrummet med bastu och dusch ta plats på övervåningen.
Stugan är i två plan med sällskapsytor nere och rymliga sovrum samt ett mindre vardagsrum uppe.
– I grunden ville vi att huset skulle ha formen av en låda, på så sätt blir det inga onödiga vinklar utan man kan nyttja all yta på bästa sätt, säger Helena.
.
Alla soffor i stugan är bäddsoffor. På så sätt är det enkelt att skaka fram extra sovplatser. I vardagsrummet hänger draperier på skenor, så när man sover där kan man skärma av mot matplatsen.
Även sovrummen på övervåningen är genomtänkta. De är extra generösa för att rymma både en våningssäng och en enkelsäng. Utdragbara lådor under sängarna sväljer medhavda väskor och krokar på väggarna underlättar för att hålla ordning.
I badrummet har familjen valt att bygga en låg, lång bänk med lådor under. Helena drar ut en och visar att de är tomma.
– Då kan gästerna lägga ner sina necessärer där när de är på besök. En annan sak vi valde var ett stort köksbord som rymmer många, då behöver man inte äta i omgångar för att rymmas, säger Helena.
.
I kontrast mot familjens ljusa bostadshus är inredningen i stugan mörkare.
– Här ville jag att det skulle vara mysigt och murrigt. Naturkänslan med skogen utanför går igen i trägolvet och i olika detaljer. Det ska vara lite grovt, så det känns bekvämt att gå runt här i underställ. Klinkergolvet i hallen går hela vägen in i köket, på så sätt kan man gå in och hämta liftkortet på köksbänken utan att ta av sig skorna, eller blöta ner ett känsligare trägolv. Vi har verkligen försökt skapa en stuga som är gjord för att användas.
Barndomens gamla längdåkningsskidor och skridskor har fått plats i inredningen, liksom en 21-taggare som Helena och Håkans farfar sköt 1982.
.
Till påsk firar familjen två år på Mästertoppen i Kåbdalis.
– Vi byggde stugan för att nyttja den på vintern, men vi har varit här mycket mer än vi trodde. På hösten är det jättemysigt att vara här. Vi har plockat hjortron, sprungit, cyklat mountainbike och haft kräftskiva.
Just maten är en stor del av stuglivet.
– Vi har ofta knytkalas eller är många som lagar mat och äter tillsammans. Det är superhärligt, säger Helena, som taktiskt tagit till när det gäller storlek på både kyl och frys.
– Det vi verkligen gillar är att här finns något att göra för alla. På dagarna kan vi ägna oss åt olika saker, men vi samlas ofta och äter lunch tillsammans innan dagen fortsätter.
Familjen har firat både jul och nyår här.
– Då brukar det faktiskt vara folk i nästan alla stugor. Det är något speciellt med att komma hit, det är så avslappnande och man känner sig ledig på ett helt annat sätt.