En härlig skiddag i backarna i Kåbdalis slutade i skräck och en rädd och gråtande 9-åring. Lars Nilsson berättar:
– Vi brukar bara åka i Storklinten och Pagla men då det var demonstrationer i stan ville vi lämna Boden. Grabben var alldeles salig över att det fanns så många backar att åka i och tyckte det var jättekul.
Det blev eftermiddag och det var dags för sista åket. De tog korgliften upp som Gustav åkt för första gången tidigare samma dag. Till en början var han rädd men nu hade de hunnit med fyra till fem turer och allt gick bra.
– Plötsligt börjar liftkorgen att gunga. Jag trodde först att det blåste men ser sedan hur en annan av korgarna fastnat i rullarna uppe i en stolpe.
Sedan ser de hur de tre efterföljande korgarna brakar rätt in i den som sitter fast.
– Alla faller handlöst ner i backen, det var bara skrot kvar av dem. Tur nog var de tomma.
Till slut stannar liften. Lars Nilsson och hans son sitter kvar i sin korg cirka tio meter upp i luften i cirka 10-15 minuter innan de får hjälp ner.
– Det var en skräckupplevelse för Gustav, han bara grät och skakade och upprepade hela tiden att han skulle dö. Personalen som evakuerade oss gjorde ett proffsigt jobb med att lugna honom, men han var skräckslagen.
Efteråt kom chocken och tankarna.
– Tänk om folk suttit i liftkorgarna, de hade dött. Tänk om vajern slitits av och alla korgarna ramlat i backen. Vad har de för rackel, besiktas de inte, funderar Lars Nilsson.
Backchefen David Gunnarstedt ser allvarligt på det inträffade. Han säger att det skedde på den delen där liftarna åker ner igen och att den besiktas en gång i veckan. Ner går liftarna alltid tomma.
– Fortfarande är vi inte hundra procent säkra på vad som skett. Men vi tror att det kan vara en flens på ett hjul som spruckit och gått sönder. En flens är en upphöjning som gör att vajern ska gå rätt, förklarar han.
Hur kunde de efterföljande korgarna trilla ner?
– På något sätt så hoppade vajern av från hjulet, när de kommer dit så fastnar den. Korgarna är designade så att om det blir nog mycket påfrestning så ska klämman släppa så att det inte blir mer skador på stolpe eller vajer.
David Gunnarstedt säger också att säkerhetssystemet på nedåtgående och uppåtgående liftkorgar ser olika ut.
– På uppåtgång så hade det inte inträffat på samma sätt, den delen besiktar vi dagligen. En sådan här grej händer ju inte på en dag utan det krävs mer. Flensen kan ha gått sönder redan för någon dag sedan.
Utöver vidare utredning ska en händelserapport även skickas till Svenska liftanläggningars organisation.