Hon stänger butiken i Kåbdalis efter facklig kamp

En facklig kamp med Handels har knäckt Maria Nilsson. Nu stänger hon lanthandeln i Kåbdalis och försätter bolaget i konkurs.

Lanthandeln och bageriet i Kåbdalis stängs efter en smärtsam, facklig konflikt.

Lanthandeln och bageriet i Kåbdalis stängs efter en smärtsam, facklig konflikt.

Foto: Tommy Borg

Kåbdalis2020-10-07 12:39

– Jag orkar helt enkelt inte med det här. Det är så tråkigt men vi kommer inte längre. Jag har andra anställda att ta hand om och hur ledsamt det än är så måste jag släppa Kåbdalis, säger Maria Nilsson som den 1 april köpte inkråmet i bolaget från de tidigare ägarna av handelsboden och bageriet i Kåbdalis.

Hon hade stora planer på att utveckla verksamheten, lokalerna renoverades snabbt och allt så ljust ut, trots coronapandemin. Men allt har slagits i spillror.

– Stor sorg i hjärtat är det, bolaget gick ju runt dessutom.

Det fanns ett kollektivavtal för de anställda som togs över till hennes bolag, men detta var, och blev, av oklar anledning,  inte känt, innan affärsuppgörelsen var klart. Ingen MBL-förhandling blev av detta skäl gjord med facket, vilket är gängse norm. De anställda ska få välja om de vill stanna i det nya bolaget eller lämna. 

– Jag ställde frågan men fick ett nekande svar och gick vidare. Det var ett misstag men jag har hela tiden sagt att om vi har gjort fel så ska vi rätta till det men även att det måste vara inom rimliga gränser. Och så blev det inte, säger Maria Nilsson vars problem eskalerade när en tidigare säsongsanställd, som lämnade Kåbdalis den 2 maj för jobb i eget bolag söderut, kom tillbaka och ville börja arbeta. Då hörde också en ombudsman från Handelsanställdas förbund av sig.

– Hen hade rätt till 155 timmars arbete fick jag till mig. De hävdade lagen om anställningsskydd. Dessutom fick jag ett skadeståndskrav. Men personen hade ju aldrig varit anställd i mitt bolag, det var helt snurrigt.

Maria Nilsson anlitade en advokat för att få hjälp och efter förhandling kom skadeståndskravet att hamna på 525 000 kronor. Efter kontakt, och en ny förhandling, med den aktuella ombudsmannens chef lades ett förlikningsbud på en månadslön fram. Detta nekades av den tidigare anställde.

– Då gick ärendet tillbaka och jag kände att det fick vara nog. Vi hade försökt med allt och jag kunde inte längre anlita advokaten. Det blev för dyrt.

Advokat Magnus Montgomery bekräftar Maria Nilssons berättelse och konstaterar att det hela är en märklig historia.

– Jag har jobbat som ombudsman och förhandlingsjurist tidigare men har aldrig under 25 år varit med om summor ens i närheten av dessa i liknande fall. Vissa delar av de skadeståndsgrundande anspråken var även de helt främmande för mig, konstaterar han. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!