Björnar dödar fler renkalvar än man tidigare trott. Det visar en fyra år lång studie av Viltskadecenter vid Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, i samarbete med Udtja sameby, Gällivare skogssameby och Skandinaviska björnprojektet.
Projektet presenterades i december och slår fast att Udtjagruppen i Kåbdalis förlorar cirka 490 renkalvar till björnen varje vår, hälften av hela föryngringen.
- Vi har fått fram unika siffror på hur predationstakten och kalvförlusterna ser ut. Att björnen dödade så mycket renkalv förvånade mig och jag tror det förvånade många andra, säger Jens Karlsson, forskare vid SLU och ansvarig för projektet.
Kalvning i hägn
Regeringen har gett SLU i uppdrag att genomföra en ny fyraårig studie i samma samebyar om hur renkalvning i hägn kan utvecklas samt undersöka hur områdesinriktad jakt på björn skyddar renarna. Universitetet får fem miljoner kronor för att driva projektet.
- Vi ska utfodra dem i hägn och släppa ut dem den 10 juni med sändare. Då får vi svart på vitt ett annat resultat på kalvningen, säger Rune Stokke, ordförande i Udtja sameby.
Dyrt att utfodra
Kalvning i hägn är den förebyggande åtgärd som förväntas ha störst effekt men rennäringen vill inte se det som en varaktig lösning.
- Det är stora kostnader och otroligt mycket arbete. Vi förlorar hälften av alla kalvar till en förlust på nästan en miljon kronor. En summa man närmar sig om man ska fodra i hägn. Då är det bättre att ta bort björnarna, säger Rune Stokke.
Låg ersättning
Forskarna vid SLU menar att den ersättning som samebyarna får för björnskador är låg och inte står i proportion till förlusterna. Värdet av de björndödade kalvarna är mellan 750 000 och en miljon kronor i den halva av Udtja sameby som projektet har studerat. Samma grupp får årligen 11 300 kronor i ersättning för björnskador på ren.
- Det är horribelt. Jag ser inget hinder att man gör en uppgradering av ersättningen fort som f-n. Det borde man göra över hela Sapmí, säger Rune Stokke.