Positiva krafter på fjällfest

Vid raststugan vid Jurunjaure, i väglöst land i Arjeplogsfjällen, hölls i helgen en festival med glada deltagare och mycket musik och dans.- Tanken är att de som kommit hit ska växa som människor, utvecklas och bli lyckligare, säger Calle Cunelius.

Festivalåterhämtning vid Sieldutjåkkå. Tobias Wessman, Stockholm, Frida Björklund, Köpenhamn, och Gustav Samrelius, Stockholm.

Festivalåterhämtning vid Sieldutjåkkå. Tobias Wessman, Stockholm, Frida Björklund, Köpenhamn, och Gustav Samrelius, Stockholm.

Foto: Göran Westerlund

JURUNJAURE2011-08-23 06:00

När Nyheter i Norr besökte Jurun vid lunchtid på lördagen var det rätt lugnt i tältlägret.

De flesta sov i sina tält eller slappade och tog det lugnt, men utanför raststugan vid hängbron över Sieldutjåkkå rör sig några människor.

- Vi dansade till klockan fem i morse, förklarar Calle Cunelius.

Han bor liksom flera av de övriga festivaldeltagarna i Öresundsregionen och är initiativtagare till festivalen.

Femtiotal personer
Han bjöd in några vänner och bekanta, som i sin tur bjöd in andra som de tror skulle kunna bidra med en positiv festivalstämning.

Ett femtiotal personer, från Sverige, Danmark, Norge, Tyskland, Polen och Ukraina, kände sig kallade och har på olika sätt medverkat i festivalen på fjällen under de tre dygn den pågick.

- De som kommit hit är människor som har härliga, positiva krafter, sådana som gör människor glada. Det är många kreativa människor här och alla bidrar med det de kan, säger Calle Cunelius.

Några exempel: Festivalen hade ett kafé, två band och en discjockey har spelat och det har dansats nätterna långa på den dansbana som skapats under några presenningar.

- Och de har burit upp en bastu, med kamin och allt, på ryggarna, säger Alex Esser, som hjälpt Calle Cunelius att organisera festivalarbetet.

Att festivalen hölls i Jurun beror bland annat på läget.

"Lyckligare"
- Många har inte upptäckt Sverige. Fem gånger fler skåningar har varit i Thailand än här uppe i fjällen. Jag visste att det här är ett område med få besökare, och här finns en stuga och det är en fantastisk plats, säger Calle Cunelius.

I söndags var festivalen över, de flesta deltagarna lämnade då fjället.

- Förhoppningsvis åker de härifrån med en annan inställning, lyckligare, och att det smittar av sig bland dem de möter.

FAKTA Jurunjaure

Jurunjaure ligger norr om Silvervägen/Riksväg 95 och fjället Bäno, cirka sex kilometer från rastplatsen vid Kuoletisjaure, längs vandringsleden mot Ikesjaure och Mavas.

Strax nedanför sjön Jurunjaures utlopp i Sieldutjåkkå finns en hängbro. Där finns också en raststuga.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om