Gåva eller testamente?
En annan sak som är värt att nämna är att det inte går att ge testamenterad egendom i förskott utan antingen får du ge egendomen som gåva under din livstid, eller så får du testamentera den med den följden att testamentstagarna inte får tillgång till egendomen förrän du är avliden.
Det är några saker som man bör hålla i minnet om man funderar på att ge bort något i gåva.
I allmänhet gäller att bröstarvingar (det vill säga barn eller deras avkomlingar) tillsammans har rätt till halva din egendom då du avlidit. Detta kallas laglotten. Om du är gift och har gemensamma barn ärver först den efterlevande maken den make som avlidit med så kalla fri förfoganderätt och barnen ärver först efter att båda föräldrarna avlidit.
Laglotten kan du inte testamentera bort till andra. Men en bröstarvinge har också ett förstärkt laglottsskydd. Det innebär att gåvor i livstiden som kan jämställas med testamentariska förordnanden kan läggas till kvarlåtenskapen vid ett arvskifte. Det vill säga om du ger bort egendom i sådan omfattning att någon bröstarvinge inte får ut sin laglott så kan bröstarvingen kräva att gåvan räknas med när storleken på laglotten ska räknas fram.
Gåvor som den avlidne gett under sin livstid ska i vissa fall avräknas som förskott på arv. Reglerna för förskott på arv är olika för bröstarvingar och för andra slags arvingar. Huvudregeln är att det en arvlåtare har gett till en bröstarvinge ska räknas av på bröstarvingens arv efter den avlidne. Regeln är inte absolut utan gåvogivaren kan bestämma att gåvan inte ska avräknas som förskott på arv. Detta måste framgå på något sätt, lämpligen i själva gåvohandlingen eller i ett testamente. Beträffande gåvor till andra arvingar än bröstarvingar måste det uttryckligen anges att gåvan ska behandlas som förskott på arv i annat fall så beaktas den inte vid arvskiftet.
Det kan också påpekas att enligt äktenskapsbalken är en utfästelse av den ena maken att under äktenskapet ge den andra maken en gåva utan verkan. Det finns också ett särskilt registreringsförfarande enligt äktenskapsbalken vid gåvor mellan makar. Registreringen är nödvändig för att gåvan ska vara gällande mot dina eventuella borgenärer såvida inte gåvan är en personlig present av ett mer begränsat värde.
Som nämnts tidigare så finns det inga formkrav för att ge bort lös egendom utan det är upp till dig om du vill skriva ett gåvobrev eller inte. Om du emellertid vill ställa upp något villkor för gåvan, måste det ske skriftligen och då lämpligen i ett gåvobrev.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!