Regional satsning på samers hälsa

Ett beslut om en resursenhet för samisk hälsa med placering i Jokkmokk ligger uppe för beslut i regionstyrelsen.

Jokkmokks hälsocentral kan komma att inrymma en regional resursenhet för samisk hälsa.

Jokkmokks hälsocentral kan komma att inrymma en regional resursenhet för samisk hälsa.

Foto: Jonny Wikström/Montage

Jokkmokks kommun2019-12-05 11:20

Inför regionstyrelsens möte den 10 december förslås nu att en regional resursenhet för samisk hälsa inrättas på Jokkmokks hälsocentral. Som en del i förslaget finns också finansiering av en halvtidstjänst för drift av enheten. 

– En tidig julklapp till kommunen. Vi har längtat och väntat på att de samiska hälsofrågorna ska synas bättre, säger Karin Vannar, ordförande för partiet Samernas väl. 

– Jokkmokk är ett bra ställe rent geografiskt. Vi ligger bra till mellan Östersund, Gällivare och Kiruna. På hälsocentralen finns också en del resurser redan idag med två samiska läkare och mellan fem och tio sköterskor. Men vi ser att behovet ökar i och med att arbetet med renskötseln blir alltmer påfrestande både psykiskt och fysiskt. Så vi behöver det. 

Bakgrunden till förslaget är att man identifierat ett behov av kunskap om samers hälsosituation. För att kunna ge en jämlik vård även till samer anser man att det behövs en förståelse för språk och kultur i mötet med vården.

Henrik Blind är kommunpolitiker för Miljöpartiet i Jokkmokk och samisk debattör. Han ser det som positivt att man identifierat behovet av kombinerad språklig och kulturell förståelse. 

– Det känns väldigt positivt. Har man samiskan som första språk är det lätt att nyanser försvinner i samtal med en svensktalande vårdgivare. Från vårdens perspektiv är det viktigt att också veta vilka frågor man ska ställa. Vår kultur är präglad av att man klarar sig själv. Jag vet av egen erfarenhet att samer inte gärna pratar om sitt hälsa. Den som tar emot en vårdsökande behöver ha den förståelsen. Det finns så mycket tyst kunskap som man inte kan få via universitetsstudierna som behöver överföras. Det känns viktigt att man samlar det, säger Henrik Blind. 

Inom regionen har det sedan tidigare pågått olika aktiviteter inom området men utan någon särskild  plattform för strukturerat arbete med frågor kring samers hälsa och ett inriktningsbeslut har funnits sedan tidigare. 

Sedan 2017 har det också funnits ett regiongemensamt nätverk, "kunskapsnätverket för samiska hälsa", där Norrbotten, Västerbotten, Jämtland och Härjedalen ingår. En halvtidstjänst som länskoordinator för samisk hälsa finns också. Alla regioner har fattat beslut om fortsatt deltagande i nätverket och finansiering av en koordinator även för nästa år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!