Kylan, doften av stekt suovas och ett ständigt myller av människor som trängs på gatorna i Jokkmokk har under alla år kännetecknat vintermarknaden. I år var det lite extra nobelt och festligt då hans majestät kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia promenerade inne på området. Men den som väckte mest uppmärksamhet var Greta Thunberg som stannade vid renrajden för att titta.
– Hittills har det varit en fantastisk upplevelse att vara här. Jag har träffat många människor och haft intressanta konversationer. Det är jag tacksam för. Jag har lärt mig en hel del om samisk kultur men det är ändå alldeles för lite. Jag vill lära mig mer, säger Greta Thunberg.
Keramikern Aili Isaksson från Hortlax har under 40 -års tid haft sitt knallestånd ute. Men för tre år sedan flyttade hon in på Kaitumgården.
– Även om man inte möter samma genomströmning av folk som man gör utomhus är det mycket bra att vara här. I min ålder måste man vänja sig. Det är kallt att stå ute, säger hon.
För Maria Berglund, silversmed från Piteå, är det andra året på marknaden.
– Det är jättekul och så berikande. Man träffar mycket människor från olika länder. Alla är så trevliga, säger hon.
Kungaparet som var inbjuda av Sametinget deltog bland annat i nationaldagsfirandet och besökte eleverna på sameskolan.
– Jag fick lära mig av eleverna att de lever efter åtta årstider och vad det har för betydelse för renskötseln. Det är både spännande och lärorikt at vara här. Att lära sig mer, visa repsekt och förstå den samiska kulturen är viktigt, säger kungen.
Fd Piteåbon Ann-Charlotte Wimyr är grundskollärare i Jokkmokk. Hon har jobbat med eleverna i klass fem på Västra skolan om plaster och dess påverkan på miljön.Tillsammans med fritidsbarnen har de sytt 200 kassar av återvunnet tyg. Eleverna fick tillfälle att ge kungaparet en "Jokkmokkskasse".
– Det är tredje året vi syr dem och hittills har vi skänkt 175 000 kronor oavkortat till Världens Barn. Vi hoppas att eleverna också ska få ge en till Greta Thunberg, säger hon.
För Jokkmokksborna har den anrika marknaden stor betydelse, och turerna på området blir många för Lovisa Flinkfeldt och hennes barn.
– Det är härligt att marknaden äntligen är här och det blir lite sorg i mitt hjärta varje gång den är över, säger hon.