- Visst är det mer fabriksgjorda sockar och så nu, men marknaden är ändå otroligt viktig för oss. Vi räknar tiden efter den så i dag är det nyår, säger Jokkmokksbon Lisbeth Avander.
Som vanligt lockar marknaden folk från hela världen, exempelvis Kina. Mitt i trängseln vid renrajden stod Donna Chan, Ping Hui Jun och Wei Shan Shan som kommit till Jokkmokk på skolresa.
- Det är otroligt! Att den här lilla staden rymmer så mycket folk under marknaden, för att inte tala om kulturen!, säger Donna Chan och får medhåll av vännerna.
- Jag har nog fått hantverket med modersmjölken och är uppväxt med barkbad och skinnsömnad. Nu tar jag inspiration av mitt samiska arv i det jag skapar, med mycket färger och traditionella mönster.
- Vi har en väldigt stor vidd på det vi visar upp. Sofia Jannok är med som musikalisk formgivare medan andra har tillverkat kläder, inredningsdetaljer eller bruksföremål med det samiska som bas, säger hon och visar upp en knäpall som är designad för att avlasta benen när man sitter på huk i exempelvis en kåta.
Under sina 403 år har marknaden hunnit skapa sina egna traditioner, varav renracet på Talvatissjön är en av de mer populära. Under torsdagen hann både en kanadensisk ambassadör och en koreansk journalist med en sväng på renslädarna. För de marknadsbesökare som kommer till Jokkmokk i dag, fredag, finns en chans att se jordbruksminister Eskil Erlandsson ge sig i kast med renkrafter nere på isen.