Videon är inte längre tillgänglig
Men så är Jokkmokks marknad också så mycket mer än bara en marknad med stånd med knallar, suovas och ett myller av besökare. Här finns också det samiska hantverket, utställningar, konserter, föreläsningar, workshops och mängder av andra upplevelser. På Västra skolan, Ájtte, Aja och i stort sett varenda byggnad i centrala Jokkmokk pågick olika aktiviteter som hör vintermarknaden till.
Temat för årets marknad är ”Arktisk gastronomi” och för hungriga besökare finns också mat i alla prisklasser med fokus på ren, vilt, fisk och fågel.
Sedan 1605 har marknaden varit en plats där människor och kulturer mötts och varor och tjänster utbytts.
För Jokkmokksborna är det årets höjdpunkt:
– Ja, så är det, den är en del av uppväxten. Det blev speciellt eftersom en del av marknaden också är på skolan, säger Anna Lundvall som är på plats i vimlet tillsammans med döttrarna Alice och Rebecka, båda fem år.
Hon har flyttat tillbaka hem till Jokkmokk igen efter att ha bott i Piteå för gymnasiestudier på Grans naturbruksgymnasium.
Till Jokkmokks marknad, som alltid arrangeras första torsdagen i februari, kommer tiotusentals besökare varje år, i år är tv-team från både Tyskland och Portugal på plats. Ute på marknadsområdet hörs besökare prata allt från engelska, tyska och franska till skånska och stockholmska.
– Att åka hit fanns med på en ”göra-lista”. Så i år blev det så att vi åkte hit, säger Inger Birgander som njuter av en varm suovas tillsammans med sambon Olle Köling, båda från Stockholm.
Men bor i Jokkmokk under marknaden gör de inte:
– Det fanns inte ett enda ledigt rum när vi kom på att vi skulle åka. Så vi bor i Luleå och sedan blev det hyrbil hit, men det går bra! berättar Olle Köling..
Marknaden håller på fram till på lördag och redan på torsdagen var trängseln stor när Per Kuhmunen traditionsenligt ledde renrajden genom marknadsområdet. Renarna stod tålmodigt och väntar medans hundratals besökare tog bilder och klappade på dem.
Den som ville ha lite mer fart och fläkt kunde söka sig ut på Talvatissjön, där renracet kördes i heat om två deltagare. Det handlade om att komma först i mål, liggandes bakpå en släde som drogs av en ren med betydligt mer spring i benen.