Tysklands förbundskansler Angela Merkel berättade förra veckan att man försöker driva på en överenskommelse i Europa för att gemensamt stänga skidorter för att förhindra coronavirusets spridning. I första hand till mitten på januari.
Förslaget stöds av Italien och Frankrike, men möter motstånd av Schweiz och Österrike.
Skidsäsongen drar snart igång på riktigt i alperna, och vid coronapandemins utbrott i början av förra året så målades skidorterna upp som riktiga superspridare.
Men den bilden stämmer inte överens med skidorterna i Norrbotten, menar dem själva.
– Uppbyggnaden på skidorter i Alperna skiljer sig väldigt mycket från oss här i Kåbdalis. Där kommer tiotusentals personer från alla möjliga länder som sedan ska samlas och vistas i en bykärna för att gå på restauranger. Det är även gondolliftar där det inte går att undvika trängsel. Det är helt andra förutsättningar för oss, säger Johan Gunnarstedt, Kåbdalis skidliftar.
– Sammanfattningsvis går det inte jämföra St. Anton och Kåbdalis. Tyvärr. Men just den här gången kanske det är bra.
Finns det någon oro att ni skulle tvingas stänga?
– Statsepidemiologen Anders Tegnell har sagt att svenska skidorter inte har samma besöksmönster som alpländerna och att utgör samma spridningsrisk. Skulle vi behöva stänga är det nog i samma veva som en total nerstängning av samhället. Ingen kollektivtrafik, inga köpcenter, det är där folk träffas tätt och inomhus som de stora riskerna är.
Även Dundret tycker att det är långsökt att de skulle behöva stänga.
– Alperna är som en annan planet jämfört med oss. Vi har mest lokala gäster från kommunen som besöker över dagen, och de behöver aldrig vistas inomhus. Är det någon aktivitet som är säker att göra så är det väl hos oss, säger Tobias Larsson, verksamhetschef för Dundret.
Dundret, som förra säsongen fick en ny ägare i form av Gällivare kommun, är i en uppbyggnadsfas och har drabbats hårt av coronapandemin. Förra säsongen avslutades redan 4 april till följd av intensiv smittspridning i Gällivare.
– Det har drabbat oss jättehårt. Samma med snöbristen i år, vi ligger nästan två månader senare än vanligt med snöläget i backen. Det är tufft, men vi vet att det kommer bli bra i längden när vi får bygga upp en stabil verksamhet. Dundret är synonymt med Gällivare, säger Tobias Larsson.