Skogsstyrelsen ser brister i skogsägarnas ersättning

Det är förvirrat om vad som gäller för den fjällnära skogen. Skogsstyrelsens regionchef i Norrland Staffan Norin menar att det finns flera oklarheter och efterlyser förtydligande lagar från regeringen.

Det finns oklarheter kring skogsägares ersättning om de nekats avverkningstillstånd för fjällnära skog. Det menar Staffan Norin från Skogsstyrelsen.

Det finns oklarheter kring skogsägares ersättning om de nekats avverkningstillstånd för fjällnära skog. Det menar Staffan Norin från Skogsstyrelsen.

Foto: Mariann Mannberg

Jokkmokk2021-11-06 16:00

Skogsägare som nekas avverkningstillstånd för skog som klassas som fjällnära har rätt till ersättning från staten eftersom skogen ska stå kvar. Men det finns inget i lagtexterna om när nytt avverkningstillstånd kan sökas.

Staffan Norin som är chef för Skogsstyrelsen i region Nord menar att det är en av flera oklarheter som finns rörande den fjällnära skogen.

– Skogsägare har rätt till ett engångsbelopp på 125 procent av marknadsvärdeminskningen som ersättning om man nekas avverkning. Men när kan skogsägaren söka tillstånd igen? Är det efter 5 år, 10 år eller 25 år? Och har man då rätt till ny ersättning och hur mycket, säger han.

Debatten om fjällnära skog har blossat upp igen sedan skogsägareföreningen Norra skog anmält Skogsstyrelsen och Kammarkollegiet till justitiekanslern sedan deras medlemmar nekats avverkning och sedan inte fått någon ersättning alls.

Staffan Norin berättar att det härstammade i en rättsprocess som hade sin början i Kvikkjokk 2015. En markägare beviljades först avverkning men Naturskyddsföreningen överklagade det till mark- och miljödomstolen. 2016 fastställde de att området inte skulle få avverkas på grund av dess höga naturvärden, men klargjorde inte rättsläget om ersättning.

Det blev ett prejudikat och den korta historien är att inga ersättningar betalades ut och fjällnära skogägare som nekats avverkning blev i flera år utan pengar. 

Ända till 2020 då en ny vägledande dom där det nuvarande engångsbeloppet på 125 procent av marknadsvärdeminskningen fastslogs som ersättning. 

– Om skogsägare har rätt till ny ersättning efter ett antal år är en oklarhet. Det är också oklart till hur den samtida skogens värdeutveckling ska tas i hänsyn när det kommer till ersättning, säger Staffan Norin.

Han menar att Skogsstyrelsen nu i princip bara väntar på en ny stämning från skogsägare så att domstolen kan ta fram ett nytt prejudikat för hur de ska agera när avverkningstillstånd söks för skyddad skog en andra gång.

– Förhoppningsvis kommer det inte till det eftersom vi hoppas att resultatet av skogsutredningen ska klargöra lagarna för hur vi ska agera, fjällnära skog är ett av huvudämnena i den. Skogsstyrelsen har påtalat till regeringen och riksdagen att vi behöver förtydligande lagar. Vi måste följa lagarna och behöver en moderniserad lagstiftning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!