Sameslöjdaren Niklas hittade hem i Jokkmokk

På samernas skola räknar Niklas Granlund från Bredsel tiden som före och efter marknaden. I helgen förvandlas Jokkmokk till en samlingspunkt för kultur och kommers.- Alla samer samlas och vi får visa upp vår slöjd får folket, säger Niklas Granlund, 20 år.

Niklas Granlund och hans skolkamraters konst finns till beskådan på Samernas utbildningscentrum i Jokkmokk under helgen. "Ser jag något jag gjorde i början är det natt och dag jämfört med nu", säger sameslöjdaren från Bredsel.

Niklas Granlund och hans skolkamraters konst finns till beskådan på Samernas utbildningscentrum i Jokkmokk under helgen. "Ser jag något jag gjorde i början är det natt och dag jämfört med nu", säger sameslöjdaren från Bredsel.

Foto: Joel Gustafsson

JOKKMOKK2012-02-03 06:00

Videon är inte längre tillgänglig

Kvicksilvret visar 20 minusgrader och Kent Norberg från Altersbruk har precis eldat igång grillen på morgonen. I 27 år har han sålt hamburgare från sin husbuss på Jokkmokks marknad.

- Det är en social grej. Vi känner alla grannarna och har djävulskt kul. Vi jobbar hela dagen och ibland går vi på dans, säger 56-åringen.

Förutom festligheter, handel och kommers skapar den historiska helgen en mötesplats för hela Sápmi. Medan pitemålstalande fastnar för umgänget i bussen ser samerna sin chans att vårda traditionerna på marknadsplatsen som skapades för 407 år sedan.

På Samernas utbildningscentrum träffar vi Niklas Granlund från Bredsel, norr om Älvsbyn.
20-åringen har studerat trä- och hornslöjd under Mikael Piraks ledning sedan han gick ut skidgymnasiet i Malung för två år sedan.

I helgen ställer han ut sina vackert graverade renhornsknivar och kåsor.

- Vi räknar tiden som före och efter marknaden. Vi jobbar hela hösten och planerar utställningen, säger Niklas Granlund.

"Har hittat rätt"
Hans 69-åriga mormor, Solveig Hedman, hette Pittsa som ogift och härstammar från Sörkaitums sameby i Gällivare. Trots att Niklas inte vuxit upp med renskötsel eller slöjdkonsten duodji har modern Anna länge uppmuntrat honom att börja på Samernas.

- Jag har inte det samiska språket hemifrån, men däremot kan jag tillvarata slöjden. För mig har en annan värld öppnas här och det känns som jag har hittat rätt.

Vad är det roligaste med marknaden?
- Att Jokkmokk förvandlas till en knutpunkt med konst och utställningar och jag ser fram emot samedansen på fredag och lördag, säger Niklas Granlund.

Han beskriver söndagen som väldigt ångestfylld.

- Allt folk försvinner och det är att gå tillbaka till verkligheten igen.

"Jag fryser inte"
Medan slöjdaren vandrar i väg för att möta sin besökande släkt flockas ett stort medieuppbåd runt Per Kuhmunen och hans släde med vita renar. Tilltagande isklumpar i Vild-Hasses skägg indikerar att kvicksilvret segnat ned under 25 minusgrader. Temperaturen är dock normal för marknaden och päls är inneplagget - år efter år.

- Jag fryser inte, säger Evy Nordlander från Boden som påminner om en liten isbjörn i sin gnistrande pälsjacka.

Konservatorn Stefan Rutström från Piteå berättar att renskinnen brukar sälja bra.

- Sedan har jag har sålt ett knippe blåräv. Kvinnorna tycker de är fina, säger han.

Samiskt skolarbete
Oavsett smak finns det något för alla. Jokkmokkskorvar, ölkåtor, jojk och frusna lakritsremmar. En nioendeklass från Solanderskolan i Öjebyn fick dessutom fördjupa sig i sitt pågående skolarbete om samernas kultur och historia.

- Jag har sett filmer om hur samer levde förr, men jag har aldrig vetat hur de lever i dag, säger Ida Söderblom.

- Jag har aldrig träffat en same tidigare, säger Frida Nobäck.

FAKTA Att göra på Jokkmokks marknad

Titta på utställningar och hantverk på Samernas utbildningscentrum och Sameslöjdsstiftelsen

Dansa samedans på Folkets hus fredag och lördag

Besök Ájtte och lär dig jojka

Ät dig mätt på matmässan på Kaitumgården

Årets tema för marknaden är "Musik på Polcirkeln". Lyssna på samisk pop, jojk, visor och passa på att hylla Jokkmokks-Jokke.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om