Det blidväder som förr om åren slog till i mars/april har de senaste åren tenderat att komma redan i februari. 2021 var ingen undantag, plusgraderna överföll, skapade vattniga gator, torg och trottoarer. Sedan kom kyla och nederbörd vilket ger oss superhalkiga förhållanden med olyckor som följd.
– Vi märker av det tydligt. Vi har en topp just nu. Det är benbrott, armbrott, handleder och höfter. Det märks så tydligt när det bli halkigt ute, säger Mattias Morin, verksamhetschef, akutsjukvården vid Sunderby sjukhus.
I de rådande förhållandena blir även din egen in- och utfart vid villan eller fastigheten en halkfälla. Hämta tidningen på morgonskvisten kan få ödesdigra följder. Hur ska du då som husägare agera för att bäst klara dig undan halkan?
Norr Media har frågat Luleå kommuns egen Ernst gällande sand och grus, is och snö, Patrik Ruumensaari för tips och råd.
– Många väljer att lägga ut grus på dagen när solen gassar, vilket inte fungerar så bra. Då smälter gruset ner i isen och blir värdelöst. Man ska grusa under sen kväll då sjunker gruset ner lagom mycket och har bäst verkan. Bäst att använda lite större grus, det vi kallar 4/8 (fyra till åtta millimeter stora korn). Sand är inte bra, det använder vi på vägar där du får hålla hög hastighet för att undvika stenskott, säger Ruumensaari som tydligt märkt av den förändring av väderleken som blivit allt vanligare de senaste vintrarna.
– Det blir allt tydligare och det här är någonting som vi nog får börja vänja oss med på riktigt. Jag vistas mycket i Kvikkjokk under vårhelgerna och det är märkligt när det plaskar under fötterna redan i februari men, som sagt, vi får vänja oss.
Så det bästa rådet och tipset till alla fastighetsägare i dessa halkiga tider är att ta sig ut med grushinken och spaden redan på kvällen. Då är faran mindre vid besöket till postlådan.
För oss alla som ska gå eller, möjligen, cykla i halkan är det rejäla skor med dubbar eller broddar som gäller, en spark fyller även den en mycket viktig funktion precis som monterade vinterdäck på cykeln.
– Det som är extra lurigt är att du tycker att du ser gruset och därför känner dig säker. Och så ligger det en bit ner i isen och du trillar. Om det, dessutom, har kommit lite, lite pudersnö, så blir det ännu mer riskfyllt. Då ska man vara extra, extra försiktig och tänka på vad man har på fötterna inte minst.